Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Heeft u een bedrijfspand? Bijvoorbeeld een winkel of een horecabedrijf? Kijk welke gemeentelijke regelgeving uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor u van belang is.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan regels van de gemeente over de openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente. Uit de regels van de APV blijkt of u een vergunning nodig heeft.

Wat is de APV?

In de APV staan verschillende regels die in uw gemeente gelden. Deze regels gaan bijvoorbeeld over:

Openbare orde en veiligheid

Bescherming van natuur en milieu

Andere onderwerpen over gemeentelijke regels

Regels voor de detailhandel

Voor de detailhandel zijn deze onderwerpen in de APV belangrijk:

Regels voor de horeca

Voor de horeca zijn deze onderwerpen in de APV belangrijk:

APV en het omgevingsplan

De gemeente heeft regels over de fysieke leefomgeving in de APV, bestemmingsplannen en andere verordeningen staan. Alle regels over de fysieke leefomgeving moeten door de Omgevingswet in 1 omgevingsplan komen. De gemeente heeft tot 2032 de tijd om dat te doen. Het verschilt dus per gemeente of deze regels al in het omgevingsplan staan. U kunt het omgevingsplan en de bestemmingsplannen bekijken in het Omgevingsloket. De regels over de openbare orde blijven in de APV.

Wilt u bijvoorbeeld een café openen? Dan staat in het omgevingsplan onder meer op welke locatie dat kan. En in de APV wat de regels zijn over geluidsoverlast en de grootte van het terras. Het kan zijn dat u bij zowel de gemeente als via het Omgevingsloket uw activiteit moet melden of er een vergunning voor moet aanvragen.

Vergunningcheck en check verordeningen

Wilt u weten aan welke regels u zich moet houden? En of u een vergunning moet aanvragen? Dan moet u:

  • De vergunningcheck in het Omgevingsloket doen.
  • De regels in de APV bekijken. De APV staat op de website van uw gemeente. Of zoek op ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ en uw postcode op Lokaleregelgeving.nl.
  • Andere verordeningen van de gemeente bekijken. Of neem contact op met uw gemeente.