Btw over producten en diensten uit een ander EU-land

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Neemt u spullen (goederen) of diensten af uit een ander EU-land? Dan moet u hierover meestal in Nederland btw (omzetbelasting) betalen. U berekent de btw in dat geval zelf en geeft deze aan in uw btw-aangifte. Als u de spullen of diensten gebruikt voor btw belaste bedrijfsactiviteiten, kunt u de btw als voorbelasting aftrekken.

Btw betalen over spullen uit andere EU-landen

Heeft u spullen in een ander EU-land gekocht? En krijgt u die in Nederland afgeleverd? Dan krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. U moet de btw dan in Nederland betalen.

Hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen

Als u goederen koopt bij een ondernemer in een ander EU-land en die in Nederland laat afleveren, heet dit intracommunautaire verwerving. Met het hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen van de Belastingdienst controleert u wat u moet doen met de btw in uw situatie. Onderaan de pagina beantwoordt u een aantal kortevragen over uw aankoop. U krijgt als resultaat te zien of u btw moet betalen.

Btw betalen over diensten uit andere EU-landen

Neemt u diensten af uit een ander EU-land? Dan krijgt u meestal een factuur met daarop 'btw verlegd'. Dit betekent dat u de btw in Nederland moet betalen. Er zijn uitzonderingen waarbij u wel btw betaalt in het land van de ondernemer die de dienst levert.

Dit artikel is gerelateerd aan: