Btw terugvragen uit een ander EU-land

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Laatst gecontroleerd op
± 1 min lezen

Heeft u btw betaald in een ander EU-land? Over goederen, diensten of bij de invoer van goederen uit een niet-EU-land? Dan kunt u bij de Nederlandse belastingdienst de btw terugvragen.

Voorwaarden btw-teruggave

Voor btw-teruggave moet u aan deze voorwaarden voldoen:

  • Het btw-bedrag is minimaal € 50 als u na afloop van het kalenderjaar btw terugvraagt. Bij een verzoek in het kalenderjaar zelf, is het drempelbedrag € 400. U kunt een lager bedrag terugvragen, maar dan kan het EU-land besluiten uw verzoek niet te behandelen.
  • Uw onderneming is gevestigd in Nederland.
  • U doet geen btw-aangifte in het EU-land.
  • U gebruikt de goederen of diensten voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn.

U moet uw btw-terugvraag doen voor 1 oktober na het jaar waarover u de btw terugvraagt. U heeft bijvoorbeeld in 2020 btw betaald in een ander EU-land en deze wilt u terugvragen. Dan doet u de btw-terugvraag voor 1 oktober 2021.

Inloggegevens aanvragen

U heeft inloggegevens nodig om btw terug te vragen uit een ander EU-land. U controleert eerst met het hulpmiddel Aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit andere EU-landen of u in aanmerking komt voor inloggegevens. Via het hulpmiddel kunt u de inloggegevens daarna aanvragen.

Btw terugvragen

Met de inloggegevens vraagt u btw terug op de website Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. In de brochure Vereisten en toelichting bij verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen staat per land waar uw aanvraag aan moet voldoen en wat u moet meesturen. De Nederlandse belastingdienst stuurt uw verzoek door naar het EU-land waarvan u btw terug wilt krijgen. Dat land behandelt uw verzoek om btw-teruggave.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst