Dit artikel is gerelateerd aan:

Coronacrisis: NOW-noodmaatregel

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Heeft u werknemers en heeft u omzetverlies door de coronacrisis? U kunt via de NOW-noodmaatregel een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De Rijksoverheid heeft de 7e aanvraagperiode voor NOW (NOW-5) aangekondigd.

U kunt weer Werktijdverkorting (wtv) aanvragen

U kunt vanaf 1 oktober 2021 weer de Regeling werktijdverkorting (wtv) gebruiken. De wtv is een uitkering voor werknemers die niet kunnen werken door een uitzonderlijke situatie.

Wat is NOW?

De NOW is een tegemoetkoming in de loonkosten. Het gaat om loonkosten voor werknemers met een vast en flexibel contract. De NOW vergoedt 85 procent van de loonkosten. Hierdoor kunt u het personeel doorbetalen en medewerkers behouden.

Hoe kunt u NOW aanvragen?

Heeft u door de coronamaatregelen tenminste 20 procent minder omzet? U kunt voor de maanden november en december 2021 de NOW-5 aanvragen. Dit geldt ook voor startende ondernemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn begonnen.

U kunt naar verwachting vanaf december de NOW-5 aanvragen bij het UWV.

Definitieve berekening aanvragen

Als u een tegemoetkoming heeft aangevraagd, dan krijgt u eerst een voorschot. Pas als uw echte omzetverlies bekend is, kan UWV een definitieve tegemoetkoming berekenen. U moet per aanvraagperiode een definitieve berekening aanvragen bij UWV.

Heeft u de aanvraag niet op tijd gedaan? Dan stuurt UWV u een brief met instructies om de definitieve berekening nog aan te vragen.

NOW terugbetalen

Heeft u de NOW-regeling gebruikt? En was uw omzet beter dan u had verwacht? Of is uw loonsom gedaald? Dan kan het zijn dat u (een deel) van de NOW moet terugbetalen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven