Dit artikel is gerelateerd aan:

Coronacrisis: NOW-noodmaatregel

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Heeft u werknemers en heeft u omzetverlies door de coronacrisis? U kunt via de NOW-noodmaatregel een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen.

U kunt nog tot en met 31 januari 2022 een tegemoetkoming aanvragen voor de NOW-5, de zevende aanvraagperiode (november en december 2021). De NOW6 (8e aanvraagperiode) is voor de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022. De voorwaarden voor de NOW6 en exacte datum van de opening van het aanvraagloket van de NOW6 zal binnenkort hier bekend gemaakt worden.

Wat is NOW?

De NOW is een tegemoetkoming in de loonkosten. Het gaat om loonkosten voor werknemers met een vast en flexibel contract. Bij de berekening van de hoogte van de tegemoetkoming wordt gekeken naar uw verlies in omzet. Het maximale omzetverlies waarvoor u NOW-vergoeding kunt krijgen, is verhoogd naar 90%. Met de NOW kunt u het personeel doorbetalen en medewerkers behouden.

Wanneer komt u in aanmerking?

U bent werkgever met personeel en heeft door de coronamaatregelen tenminste 20% minder omzet. Dit geldt ook voor startende ondernemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn begonnen. Meer informatie over de voorwaarden voor de NOW-5 staat bij UWV.

Hoe kunt u NOW aanvragen?

U kunt vanaf tot en met 31 januari 2022 de NOW-5 (7e aanvraagperiode) aanvragen bij UWV.

Als u de NOW aanvraagt dan krijgt u eerst een voorschot. Pas als uw echte omzetverlies bekend is, kan UWV een definitieve tegemoetkoming berekenen. U moet per aanvraagperiode een definitieve berekening aanvragen bij UWV. Was uw omzet beter dan u had verwacht? Of is uw loonsom gedaald? Dan kan het zijn dat u (een deel) van de NOW moet terugbetalen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)