MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Dienstenwet: makkelijker zakendoen in andere EU-landen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Wilt u zich als dienstverlener in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) vestigen? Of wilt u uw diensten verrichten in andere EU-landen? De Europese Dienstenrichtlijn maakt dit makkelijker voor u. U kunt uw zaken regelen via één loket. Nederland heeft de Dienstenrichtlijn vastgelegd in de Dienstenwet.

Voor wie geldt de Dienstenwet?

De Dienstenwet geldt voor bijna alle dienstverlenende ondernemers in de EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bijvoorbeeld installatiebedrijven, makelaars, schilders, glazenwassers en loodgieters. Een aantal branches valt er niet onder.

Wat regelt de Dienstenwet?

Dankzij de Dienstenwet heeft u bijvoorbeeld het recht om zaken met de overheid elektronisch af te handelen, zoals een elektronische aanvraag van een vergunning. De overheid is dan verplicht om u een bevestiging te sturen.

Wat is het Dienstenloket?

De Dienstenrichtlijn verplicht elk land 1 loket aan te wijzen waar ondernemers hun zaken kunnen regelen. In Nederland is Ondernemersplein dit dienstenloket. U vindt hier onder andere alle procedures die onder de Dienstenwet vallen. Ook kunt u met de berichtenbox aanvragen voor bijvoorbeeld vergunningen digitaal afhandelen. Buitenlandse ondernemers die zakendoen in Nederland kunnen terecht op Business.gov.nl.

Zie ook

Naar boven