Zoeken

Dienstenwet: makkelijker zakendoen in andere EU-landen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Wilt u zich als dienstverlener in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) vestigen? Of wilt u uw diensten verrichten in andere EU-landen? De Europese Dienstenrichtlijn maakt dit makkelijker voor u. U kunt uw zaken regelen via één loket. Nederland heeft de Dienstenrichtlijn vastgelegd in de Dienstenwet.

Voor wie geldt de Dienstenwet?

De Dienstenwet geldt voor bijna alle dienstverlenende ondernemers in de EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bijvoorbeeld installatiebedrijven, makelaars, schilders, glazenwassers en loodgieters. Een aantal branches valt er niet onder.

Wat regelt de Dienstenwet?

Dankzij de Dienstenwet heeft u bijvoorbeeld het recht om zaken met de overheid elektronisch af te handelen, zoals een elektronische aanvraag van een vergunning. De overheid is dan verplicht om u een bevestiging te sturen.

Wat is het Dienstenloket?

De Dienstenrichtlijn verplicht elk land 1 loket aan te wijzen waar ondernemers hun zaken kunnen regelen. In Nederland is Ondernemersplein dit dienstenloket. U vindt hier onder andere alle procedures die onder de Dienstenwet vallen. Ook kunt u met de berichtenbox aanvragen voor bijvoorbeeld vergunningen digitaal afhandelen. Buitenlandse ondernemers die zakendoen in Nederland kunnen terecht op Business.gov.nl.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1