Dienstenwet: makkelijker zakendoen in andere EU-landen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wilt u zich als dienstverlener in een ander land van de Europese Unie (EU) vestigen? Of wilt u uw diensten leveren in andere EU-landen? De Europese Dienstenrichtlijn maakt dit makkelijker voor u. U regelt uw zaken regelen via 1 loket. Nederland heeft de Dienstenrichtlijn vastgelegd in de Dienstenwet.

Voor wie geldt de Dienstenwet?

De Dienstenwet geldt voor bijna alle dienstverlenende ondernemers in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bijvoorbeeld:

  • installatiebedrijven
  • makelaars
  • schilders
  • glazenwassers
  • loodgieters

Een aantal diensten valt niet onder de Dienstenwet.

Wat regelt de Dienstenwet?

Door de Dienstenwet heeft u het recht om zaken met de overheid digitaal af te handelen. U kunt bijvoorbeeld een vergunning digitaal aanvragen. De overheid moet u dan een bevestiging te sturen en laten weten binnen welke tijd u een reactie krijgt.

Wat is het Dienstenloket?

In de Dienstenrichtlijn staat dat elk land 1 loket (Point of Single Contact, PSC) moet hebben waar ondernemers hun zaken veilig kunnen regelen. In Nederland is Ondernemersplein dit dienstenloket. U vindt hier onder andere alle procedures die onder de Dienstenwet vallen. Ook kunt u met de Berichtenbox voor bedrijven aanvragen voor bijvoorbeeld vergunningen digitaal afhandelen. Buitenlandse ondernemers kunnen hun zaken in Nederland regelen op het Engelstalige Business.gov.nl.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)