Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Elektronische handtekening gebruiken

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Regelt u uw zaken online? Bij sommige overheidsorganisaties en bedrijven moet u een gekwalificeerde elektronische handtekening gebruiken als u berichten of documenten verstuurt. Met uw digitale ondertekening weet de ontvanger dat u echt de afzender bent.

Wat is een elektronische handtekening?

Een elektronische handtekening (online handtekening of digitale ondertekening) bevestigt uw identiteit bij het versturen van bijvoorbeeld e-mails, bestanden, of webformulieren. Er zijn 3 soorten elektronische handtekeningen:

  • een gewone elektronische handtekening, bijvoorbeeld een handtekening op papier die u scant voor in een e-mail of brief
  • een geavanceerde elektronische handtekening waarmee uw bericht of document wordt beveiligd met een certificaat en een code (versleuteld)
  • een gekwalificeerde elektronische handtekening waarmee uw bericht of document wordt beveiligd met een gekwalificeerd certificaat (extra beveiliging en controle)

Een gekwalificeerde elektronische handtekening is in de EU juridisch hetzelfde (rechtsgeldig) als uw handgeschreven handtekening. In Nederland is er geen juridisch verschil tussen elektronische handtekeningen, zolang de methode van ondertekening voldoende betrouwbaar is.

Gekwalificeerd certificaat aanvragen

Wilt u een gekwalificeerde elektronische handtekening gebruiken? U kunt een gekwalificeerd certificaat aanvragen bij een bedrijf dat op de vertrouwenslijst van de Europese Commissie staat. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) controleert deze bedrijven.

Zie ook

Naar boven