Een liquiditeitsbegroting maken

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen

Van facturen tot salarissen en huur: als bedrijf wilt u elke maand uw rekeningen kunnen betalen. Met een liquiditeitsbegroting kijkt u vooruit en weet u of u daarvoor genoeg geld heeft. En u ziet ook meteen wanneer het slim is om een investering te doen. Zo kunt u uw bedrijf goed laten draaien.

Wat is een liquiditeitsbegroting?

In een liquiditeitsbegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van uw bedrijf per maand of kwartaal. Zo bepaalt u of uw bedrijf genoeg geld heeft voor alle verplichte betalingen. Zoals salarissen van uw personeel of huur van een bedrijfsruimte.

Liquiditeit en liquide middelen

Liquiditeit geeft aan of een bedrijf de rekeningen op korte termijn kan betalen. Als dat zo is, is ze liquide. Ze beschikt over voldoende liquide middelen. Oftewel: geld dat direct beschikbaar, cash of op de bank. U kunt voor uw bedrijf de liquiditeit berekenen. Dat is de verhouding tussen het beschikbare geld en de verplichte betalingen. De uitkomst is een cijfer: een liquiditeitsratio.

Waarom maakt u een liquiditeitsbegroting?

Een liquiditeitsbegroting is handig want:

 • U heeft inzicht en kijkt vooruit.

  U weet of er genoeg geld is voor verplichte betalingen. U ziet meteen of uw bedrijf in bepaalde maanden extra geld nodig heeft. Bijvoorbeeld voor het uitbetalen van vakantiegeld in mei. Maar ook wanneer het slim is om een investering te doen. Zoals het kopen van een bestelwagen.

 • U kunt op tijd bijsturen als dat nodig is.

  Bijvoorbeeld door een investering uit te stellen.

 • Het is vaak een voorwaarde voor financiering.

  Bijvoorbeeld als u een lening wilt afsluiten bij een bank.

Financieel plan

Een liquiditeitsbegroting is een onderdeel van een financieel plan. En een financieel plan maakt weer deel uit van een ondernemingsplan. De meeste ondernemers stellen dit op als ze starten met hun bedrijf. Een financieel plan bestaat naast de liquiditeitsbegroting uit:

 • Investeringsbegroting

  Hierin staan alle investeringen die een onderneming in de komende jaren wil doen. Denk aan het kopen van een machine, bestelbus of kantoorpand.

 • Financieringsbegroting

  Hierin staat hoe de investeringen worden betaald. Bijvoorbeeld met eigen geld (eigen vermogen) of leningen (vreemd vermogen).

 • Exploitatiebegroting

  Hierin staan de verwachte omzet en kosten (voor bijvoorbeeld huur en salaris) onder elkaar. Zo wordt berekend of een bedrijf winst kan maken.

Tips voor uw liquiditeitsbegroting

 • Houd rekening met betaaltermijnen van klanten. Gemiddeld duurt het 45 dagen voordat iemand een factuur betaalt.
 • Denk ook aan vakanties: als uw bedrijf in de vakantieperiode dichtgaat, dan heeft u in die periode geen opdrachten. En dat betekent geen inkomsten.
 • Sommige betalingen zijn periodiek en kunt u niet uitstellen. Bijvoorbeeld belastingen, huur, telefoonkosten en lonen.
 • Zorg dat de bedragen inclusief btw zijn. Let op: in uw exploitatiebegroting zijn bedragen juist exclusief btw.

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

Bekijk voor een voorbeeld van een liquiditeitsbegroting het Geldboek voor ondernemers van KVK. Of vraag uw financieel adviseur of uw brancheorganisatie. Zij kunnen u helpen met informatie en advies.