Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst | KVK | Ondernemersplein

1. Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten

U wilt een bedrijf starten. Maar wat voor bedrijf? Wilt u een eigen winkel beginnen? Wat gaat u verkopen? Welke diensten gaat u leveren? En is ondernemen eigenlijk wel iets voor u? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor uw toekomstige bedrijfExterne link, schrijf een ondernemingsplan en test uw ondernemerschapskwaliteitenExterne link. Zo krijgt u een indruk of een eigen bedrijf beginnen haalbaar is.

> Bekijk de video Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteitenExterne link.

Download de "Checklist 10-stappenplan Start"

Op deze checklist staan alle 10 stappen voor u als startende ondernemer nogmaals op een rijtje. Handig om te bewaren of te printen.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie

Een eigen bedrijf beginnen vereist tijd en onderzoek. Zoek uit waarin u beter of anders bent dan uw concurrenten en bepaal hoe u de markt op gaat met uw product of dienst. Wat maakt uw eigen bedrijf anders? Waarin kunt u zich onderscheiden? Wie zijn uw klanten en wat willen ze?Externe link Doe marktonderzoek en bepaal uw strategie voor de komende jaren.

> Bekijk de video Zet uw product of dienst in de marktExterne link.

3. Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft

Om uw bedrijf van de grond te krijgen heeft u geld nodig. Met een financieel plan brengt u in kaart hoeveel u nodig heeft en waar u dat vandaan haaltExterne link. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten of een onderneming starten voor u rendabel is.

> Bekijk de video Maak een financieel plan en zoek uit of u financiering nodig heeftExterne link.

Lees ook het Geldboek voor OndernemersExterne link met praktische tips voor beheer van uw financiën.

4. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

Voor uw KVK-inschrijving heeft u een bedrijfsnaamExterne link nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Kijk wel eerst of uw bedrijfsnaam nog niet bestaatExterne link.

> Bekijk de video Bedenk een unieke bedrijfsnaamExterne link.

5. Kies een rechtsvorm

Voordat u een eigen bedrijf start, heeft een juridische vorm nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen u moet betalen en of u fiscale voordelen krijgt.

> Bekijk de video Kies een rechtsvormExterne link.

6. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen

Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar als ondernemer bent u het wettelijk verplicht. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisenExterne link. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btwExterne link u terugkrijgt.

> Bekijk de video Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisenExterne link.

7. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Een onderneming starten betekent ook risico's nemen. Breng uw ondernemingsrisico’s in kaart, beperk ze zoveel mogelijk of dek ze zo goed mogelijk af. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vergeet ook uw pensioen niet. En met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

> Bekijk de video Regel algemene voorwaarden en verzekeringenExterne link.

8. Voldoe aan alle wettelijke eisen

Er bestaan geen speciale diploma’s voor ondernemers. Wel moet u rekening houden met het volgen van specifieke cursussen of opleidingen voor het vak dat u uitoefent. Soms moet u als ondernemer ook aan bepaalde beroepseisen voldoen. U kunt ook te maken krijgen met eisen aan uw bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als u een bedrijf aan huis heeft. Mag dat wel volgens het bestemmingsplan? Kunt u uw bedrijf wel overal vestigen? Heeft u een apart bedrijfspand, is dat dan brandveilig en voldoet u aan de milieueisen? Uw gemeente kan u helpen met het uitzoeken van de wetten en regels.

> Bekijk de video Voldoe aan de wettelijke eisenExterne link.

9. Schrijf uw bedrijf in bij KVK

Klaar voor de officiële start van uw bedrijf? Dan schrijft u uw bedrijf in bij de KVK. Hiermee regelt u ook meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst en uw btw-nummer.

Bekijk de video Schrijf uw bedrijf in bij de KVKExterne link.

KVK stopt met uitgifte btw-nummer

KVK stopt vanaf 1 januari met de uitgifte van het btw-nummer. Vanaf die datum verstrekt de Belastingdienst zelf het nieuwe btw-identificatienummerExterne link aan eenmanszaken.

10. Ga op zoek naar klanten

Hoe komt u aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in uw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten. Bekijk hoe u meer omzet maaktExterne link. Blijf daarbij altijd alert op fraude en misleidingExterne link.

Bekijk de video Ga op zoek naar klantenExterne link.

Feiten en cijfers: hoeveel bedrijven worden er opgericht?

De grafiek toont het aantal oprichtingen van bedrijven in Nederland per kwartaal. Dit aantal is de laatste jaren toegenomen. In het tweede kwartaal worden de meeste bedrijven opgericht, in het vierde kwartaal het minste.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst
KVK
Ondernemersplein