Eisen aan gerechtsdeurwaarders

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Bent u gerechtsdeurwaarder? Dan heeft u een belangrijke rol in hoe de rechtsstaat werkt. Uw taken staan in de Gerechtsdeurwaarderswet en u moet aan bepaalde eisen voldoen.

Gerechtsdeurwaarder worden

Als u gerechtsdeurwaarder wilt worden moet u onder meer:

Benoeming tot gerechtsdeurwaarder

Wilt u worden benoemd tot gerechtsdeurwaarder? Dan kunt u een verzoek doen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij uw verzoek moet u onder meer een bewijs van uw diploma, ondernemingsplan en een VOG toevoegen. De afhandeling van uw aanvraag duurt 4 maanden.

Eed afleggen

Bent u benoemd tot gerechtsdeurwaarder? Dan moet u binnen 2 maanden de eed afleggen bij de rechtbank in het arrondissement waar u zich vestigt. Wordt u voor de eerste keer als waarnemend gerechtsdeurwaarder benoemd? Dan moet u zo snel mogelijk na uw benoeming de eed afleggen.

Wettelijke taken

U mag als gerechtsdeurwaarder werkzaamheden uitvoeren zoals het beslagleggen op een inboedel of loon. Deze werkzaamheden staan als wettelijke taken in de Gerechtsdeurwaarderswet. U mag de taken alleen uitvoeren als u geregistreerd bent bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Alle gerechtsdeurwaarders in Nederland zijn lid van de KBvG en staan in het register gerechtsdeurwaarders.

Gedragsregels

U moet zich houden aan beroepsregels en gedragsregels voor gerechtsdeurwaarders. Deze normen van Kwaliteit zijn vastgesteld door de KBvG en gaan over onder meer:

  • integriteit
  • informatieverstrekking
  • archivering
  • klachtenbehandeling
  • personeelsbeleid

Een onafhankelijke auditor controleert iedere 2 jaar of u zich aan de kwaliteitsnormen houdt.

Verplicht bijscholen

Alle (toegevoegd/kandidaat-) gerechtsdeurwaarders moeten zich altijd bijscholen (permanente educatie (PE). De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft opleidingspunten gegeven aan cursussen en opleidingen. Gerechtsdeurwaarders moeten elke 2 jaar een bepaald aantal PE-punten halen.

Administratie bijhouden

U moet een administratie bijhouden van uw werkzaamheden, uw kantoorvermogen en van uw privévermogen. Het Bureau Financieel Toezicht controleert uw financiële administratie.

Gedragscode bescherming persoonsgegevens

Als gerechtsdeurwaarder houdt u gegevens bij van personen. In de Gedragscode gerechtsdeurwaarders ter bescherming persoonsgegevens staat hoe u de informatie mag verzamelen en gebruiken.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1