Juridisch advies en juridische hulp bij geschillen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Heeft u een juridisch probleem, geschil of conflict met een ondernemer of klant? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u juridisch advies en juridische bijstand vragen bij verschillende personen en instanties.

Advocaat

Een advocaat geeft u juridisch advies en verleent juridische bijstand. Advocaten moeten staan ingeschreven in het Landelijk Advocaten Tableau (LAT). Bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) kunt u alle ingeschreven advocaten vinden.

Bedrijfsjurist

Een bedrijfsjurist zorgt binnen een onderneming voor juridisch advies.

Brancheorganisatie en werkgeversorganisatie

Brancheorganisaties en werkgeversorganisaties behartigen de belangen van hun leden. Als u lid bent, kunt u bij sommige branche- of werkgeversorganisaties terecht voor juridisch advies.

Geschillencommissie

Een geschillencommissie heeft als doel een geschil op te lossen zonder tussenkomst van een rechter. Voor een aantal branches zijn geschillencommissies ingesteld. Zij werken samen binnen Stichting De Geschillencommissie. Een geschillencommissie behandelt klachten tussen consumenten en ondernemers, en tussen ondernemers. Er zijn consumentencommissies en zakelijke commissies. Om de hulp in te schakelen van een geschillencommissie, moet de ondernemer waarover u een klacht heeft aangesloten zijn bij Stichting De Geschillencommissie.

Incassobureau of deurwaarder

Als uw klant niet betaalt, kunt u voor het innen van de schuld een incassobureau of deurwaarder inschakelen.

Mediator

Met mediation kunt u uw geschil buiten de rechter om oplossen. U spreekt dan met uw tegenpartij af om het geschil met de hulp van een mediator op te lossen.

Notaris

Een notaris is bevoegd om notariële akten op te stellen en geeft juridisch advies. Notarissen moeten zijn ingeschreven in het register van notarissen. In het register voor het notariaat vindt u gegevens over notarissen, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen. Bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie kunt u een notaris vinden. Als de notaris die uw akte gepasseerd heeft niet meer in functie is, vindt u in het opvolgersarchief welke notaris uw akte heeft.

Rechtsbijstandverzekeraar

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, verzekert u zich voor juridisch advies en juridische bijstand. In de voorwaarden van uw verzekeraar staat voor welke geschillen u een beroep kunt doen op de hulp van uw verzekering.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1