Kentekenplaten maken en afgeven

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wilt u kentekenplaten maken? Of geeft u kentekenplaten af aan eigenaren van voertuigen? Dan moet u een erkende kentekenplaatfabrikant zijn.

Erkenning aanvragen

U kunt de erkenning voor kentekenplaatfabrikanten aanvragen bij RDW. U moet voldoen aan de voorwaarden die RDW stelt. Bijvoorbeeld aan uw bedrijf, de werkplek, en het materiaal dat u gebruikt. De erkenning geldt voor 1 productieplaats. Maakt u op meerdere plaatsen kentekenplaten? Dan heeft u per productieplaats een erkenning nodig.

Afgifte kentekenplaat registreren

U moet de afgifte van kentekenplaten registreren. Er bestaan verschillende soorten Nederlandse kentekenplaten. Elke kentekenplaat heeft een unieke code, echtheidskenmerken en een bepaalde afmeting. Als u een kentekenplaat aan een eigenaar van een voertuig afgeeft, moet u onder meer het kentekenbewijs en legitimatiebewijs controleren. De RDW legt de procedures bij het afgeven van kentekenplaten uit per soort kentekenplaat.

Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan kentekenplaten, verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een kentekenplaat al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.

Dit artikel is gerelateerd aan: