Dit artikel is gerelateerd aan:

Eisen aan kentekenplaten

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Er bestaan verschillende soorten Nederlandse kentekenplaten. Elke kentekenplaat heeft een unieke code, echtheidskenmerken en een bepaalde afmeting.

Erkenning aanvragen

Wilt u kentekenplaten maken? Of geeft u kentekenplaten af aan eigenaren van voertuigen? Dan moet u een erkende kentekenplaatfabrikant zijn. U kunt erkenning kentekenplaatfabrikant aanvragen bij RDW. De erkenning geldt voor 1 productieplaats. Maakt u op meerdere plaatsen kentekenplaten? Dan heeft u per productieplaats een erkenning nodig.

Afgifte kentekenplaat registreren

U moet de afgifte van kentekenplaten registreren. Als u een kentekenplaat aan een eigenaar van een voertuig afgeeft, moet u onder meer het kentekenbewijs en legitimatiebewijs controleren. Voor de verschillende soorten kentekenplaten moet u verschillende bewijzen controleren. De RDW legt de procedures bij het afgeven van kentekenplaten uit per soort kentekenplaat.

Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan kentekenplaten, verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een kentekenplaat al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)