Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Invoering kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenIngangsdatum: 1 juli 2024

Wat verandert er?

Er geldt straks een registratie- en kentekenplicht voor alle bijzondere bromfietsen die nieuw in het verkeer komen. Zo kan iedereen zien dat het voertuig de weg op mag.

Bent u eigenaar van een bijzondere bromfiets die nu al op de openbare weg rijdt (een toegelaten bijzondere bromfiets)? U heeft na de invoering van de kentekenplicht een jaar de tijd om u te melden bij de RDW. De RDW kan uw voertuig registreren en van een kenteken voorzien. Voor de registratie van bijzondere bromfietsen die al op de weg rijden, gaat een voordelig tarief gelden.

Wat is een bijzondere bromfiets?

Een bijzondere bromfiets is een innovatief licht en langzaam voertuig met specifieke kenmerken waardoor het geen gewone bromfiets is. Het is bijvoorbeeld een BSO-bus, een kickbike of een zelfbalancerende bromfiets.

Voor wie?

  • fabrikanten, importeurs en distributeurs van toegelaten bijzondere bromfietsen
  • bedrijven die bijzondere bromfietsen verkopen
  • eigenaren van bijzondere bromfietsen (zoals kinderopvangorganisaties en verhuurbedrijven)
  • verzekeringsmaatschappijen

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 juli 2024.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.

Zie ook

Naar boven