Eisen aan meetverantwoordelijke elektriciteit en gas

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Als meetverantwoordelijke (meetbedrijf) voor elektriciteit en gas plaatst en onderhoudt u de meter en verzamelt gegevens over het gebruik. Lees hier aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Regels voor de energiemarkt

Netbeheerders, energieleveranciers en meetbedrijven moeten zich houden aan de codes energie. Dit zijn de regels voor de energiemarkt. Hierin staan afspraken over onder meer:

  • de tarieven
  • het meten van energiegebruik
  • het uitwisselen van meetgegevens

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt de codes energie vast en controleert of bedrijven zich hieraan houden.

Erkend meetbedrijf worden

U mag als meetverantwoordelijke alleen de installatie- en meetwerkzaamheden uitvoeren als u erkend bent door de TenneT. U moet uw bedrijf hiervoor aanmelden bij het MV Register Elektriciteit. Grootverbruikers van energie (meestal bedrijven) moeten uit dit register een meetbedrijf kiezen.

Inschrijven in het aansluitingsregister

U moet zich ook inschrijven in het aansluitingsregister van een netbeheerder. In dit register staan alle netaansluitingen van elektriciteit en gas in een bepaalde regio.

Werkt u aan meetinstallaties en systeemverbindingen van het landelijk gastransportnet? Dan moet de netbeheerder u hiervoor toestemming geven.

Voorschriften meetgegevens

U moet zich houden aan de voorschriften voor het verzamelen van de meetgegevens. Bijvoorbeeld voor hoe u de meter afleest, de gegevens goedkeurt en deze doorgeeft aan de regionale netbeheerder. Verandert u de meetinrichting of delen van de meetinrichting? Dan moet u dat binnen 5 dagen aan de netbeheerder melden.

Overdragen meetverantwoordelijkheid

Kunt u uw werkzaamheden niet doen? Dan moet u de meetverantwoordelijkheid overdragen aan een ander erkend meetbedrijf. U meldt bij de netbeheerder welk bedrijf het gaat overnemen.

Is uw erkenning als meetverantwoordelijke ingetrokken? Dan geldt de Vangnetregeling Meetverantwoordelijkheid. De netbeheerder laat uw klanten weten dat ze binnen een bepaalde tijd een nieuwe meetverantwoordelijke moeten kiezen.

Digitaal erkenning aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de erkenning als meetverantwoordelijke digitaal aanvragen bij TenneT. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1