Financiële problemen oplossen

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
3 min lezen
English version

Heeft u financiële problemen met uw bedrijf? Of dreigt u in de problemen te komen? Wacht dan niet en kom zo snel mogelijk in actie. 7% van de ondernemers krijgt te maken met schulden. Dit kan in elke fase van het bedrijf zijn. Er zijn veel instanties die u kunnen helpen. Lees op deze pagina welke organisaties u kunnen helpen.

Zoek hulp en advies

Neem contact op met uw gemeente

De gemeente waar u woont, kan u helpen en adviseren bij uw financiële problemen. Het maakt niet uit of u sinds kort zorgen heeft over uw financiën of dat u al in de schulden zit. De gemeente is er om u te helpen met het vinden van een oplossing. Zoek uw gemeente en neem direct contact op.

Vraag gratis advies aan Geldfit

Geldfit geeft u gratis tips en informatie over geld in uw situatie. U krijgt advies op maat of Geldfit brengt u in contact met een expert die met u meedenkt voor een oplossing. U kunt anoniem contact leggen. Geldfit slaat uw gegevens niet op. U zit dus nergens aan vast. Geldfit werkt veel samen met gemeenten, bedrijven en hulporganisaties. Bel via 0800-8115.

Krijg advies op maat van het KVK Adviesteam

Bel met de adviseurs van het KVK Adviesteam. Dit zijn ervaren mensen die dagelijks met ondernemers praten die financiële problemen hebben. Zij denken met u mee over de stappen die u kunt nemen. Hoe u schulden op kunt lossen of hoe u omgaat met een daling in uw omzet. Naast advies verwijzen zij u door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel via 088-5852222.

Belastingschulden? Neem contact op met de Belastingdienst

Vraag om uitstel van betaling van uw belastingen

Kunt u uw belastingen niet op tijd betalen? Neem dan meteen contact op met de Belastingdienst via de Belastingtelefoon op 0800-0543. Hoe langer u wacht, hoe hoger de boete kan worden. U kunt dan misschien kortdurend uitstel van betaling krijgen. Of een betalingsregeling treffen. Hiervoor gelden voorwaarden. Ook moet u uw aangiftes blijven doen.

Achterstand met vaste lasten? Tref regelingen

Vaste lasten zijn kosten die u elke maand betaalt. Bijvoorbeeld voor huur, energie, water en verzekeringen. Kunt u uw vaste lasten niet meer betalen? En kunt u met uw schuldeisers geen afspraken meer maken of niet meer nakomen? Dan heeft u verschillende opties om deze schulden op te lossen:

Vraag een schuldregeling aan

Kunt u uw vaste lasten als gevolg van schulden niet meer betalen? Dan kunt u misschien een schuldregeling afspreken.

Er zijn 2 soorten schuldregelingen:

1. Een vrijwillige regeling

Bij een vrijwillige regeling probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. Uw schuldeisers moeten dan vrijwillig meewerken aan deze schuldregeling. De gemeente kan hiervoor ook een schuldhulpverlener inschakelen. De vrijwillige regeling heet ook wel de minnelijke schuldregeling (Msnp).

2. Een wettelijke regeling

Wanneer de vrijwillige regeling niet lukt, kunt u via de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Ook als een schuldeiser uw faillissement aanvraagt, komt u in aanmerking. Deze regeling heet ook wel de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Lees meer over de voorwaarden en neem contact op met uw gemeente.

Vraag surseance van betaling aan

Kunt u uw schulden tijdelijk niet betalen? Bij de rechtbank kunt u surseance van betaling aanvragen. Dit betekent dat u uitstel van betaling krijgt voor maximaal 1,5 jaar. In deze periode krijgt u pauze voor bestaande betalingsafspraken en kunt u proberen de schulden op te lossen. U voorkomt op deze manier een faillissement.

Tref een regeling via de WHOA

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Via de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) kunt u afspraken maken met uw schuldeisers. En die laten goedkeuren door een rechter. U kunt dan een faillissement voorkomen. Voor het gebruik van de WHOA gelden voorwaarden.