Financier uw (pre-) start

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Waar krijgt u mee te maken bij het starten van uw eigen bedrijf? Het is een reis vol uitdagingen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Daarmee wordt uw slagingskans vergroot.

Welke stappen kunt u nemen om een bedrijf succesvol te starten?

De eerste stap is het schrijven van een ondernemingsplan. Met het ondernemingsplan brengt u structuur aan en maakt u uw ideeën concreet. Heeft geeft inzicht in kansen en mogelijkheden, wie uw concurrenten zijn en uw potentiële klanten. Al deze onderwerpen brengt u uitgebreid in kaart. Daarna kijkt u of uw plannen financieel haalbaar zijn. Dit werkt u uit in een financieel plan. Hiermee heeft u in kaart gebracht hoeveel financiering u nodig heeft om te kunnen starten.

Het ondernemingsplan geeft u veel informatie en inspiratie om uw droom van een eigen bedrijf werkelijkheid te laten worden. Het geeft antwoord op vragen als:

  • Wie bent u als ondernemer?
  • Wat is uw ondernemersdroom?
  • Wie is uw doelgroep?
  • Waar bent u goed in?
  • Hoeveel geld heeft u nodig?

Bekijk de 10 belangrijkste stappen bij het starten van een eigen bedrijf.

Hoe bereid ik me voor op de financiering van de start van mijn bedrijf?

Een financieringsaanvraag bereidt u altijd voor met een ondernemingsplan en financieel plan. Hierdoor krijgt u snel en gericht de mogelijkheden van uw financieringsaanvraag in beeld. Het geeft antwoord op vragen als; welke financiële kennis heb ik daarbij nodig? Hoe kom ik aan aan geld voor mijn onderneming? Hoe maak ik een financieel plan? Hoe verkoop ik mijn financieringsplan?

Hoe financier ik mijn start?

Wat zijn nu de mogelijkheden om de start van uw onderneming te financieren? Een aantal jaar geleden werd bancaire financiering verstrekt. De laatste jaren vindt een verschuiving plaats naar een mix van financieringsmogelijkheden, beter bekend als gestapeld financieren. De start kan bijvoorbeeld voor een derde gefinancierd worden door uzelf, familie, vrienden, een derde door microfinanciering en een derde door crowdfunding of andere externe financiering.

Voor de financiering van uw start kunt u gebruik maken van diverse regelingen. Van welke regeling u gebruik kunt maken is afhankelijk van het doel van de financiering. Voor starten, innovatie en internationaal ondernemen bestaan soms overheidsregelingen. De overheidsregelingen bestaan uit subsidies en fiscale regelingen. Voor deze regelingen kunt u terecht bij: Europa en landelijke,- provinciale,- regionale- en gemeentelijke overheden.

Een ander alternatief is de vroegefasefinanciering (VFF)Externe link. Deze vorm is specifiek voor startende ondernemers die met vernieuwende producten en ideeën helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het verhogen van de welvaart.

Waar letten financiers op?

Financiers kijken bij een kredietaanvraag naar zowel harde als zachte elementen. De harde elementen gaan over uw onderneming en uw onderbouwing. De zachte elementen gaan over u en uw ondernemerskwaliteiten. Zorg dus voor een goede presentatie, waaruit blijkt dat u zich verdiept heeft in de taal en informatiebehoefte van de financier.

Wie kan mij hierbij helpen?

Er komt vaak veel kijken bij de financiering van een bedrijf. Indien u vragen heeft, neem dan contact op met een adviseur van de Financieringsdesk. De adviseur kijkt graag met u mee, geeft u inzicht in de volgende stap en schakelt indien nodig naar andere organisaties die u verder kunnen helpen.

Tips

  • Schakel een onafhankelijke adviseur in.
  • Zorg (waar mogelijk) voor inbreng eigen vermogen .
  • Houd rekening met rente en aflossingen bij de start.
  • Maak een mix van financieringen.
  • Zorg voor een goede elevator pitch.

Een handig hulpmiddel hierbij is de FinancieringswijzerExterne link. Hiermee krijgt u snel en eenvoudig overzicht van alle benodigde financieringsbronnen voor uw bedrijf.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

KVK Financieringsdesk 0800-1014

Deze informatie is geplaatst door

KVK