Dit artikel is gerelateerd aan:

Geld terugvragen van leveranciers uit de EU

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Heeft u iets gekocht in een ander EU-land en levert uw leverancier niet zoals u met hem heeft afgesproken? Dan kunt u mogelijk uw geld terugkrijgen via 2 Europese procedures:

Ook kunt u een rechter vragen om geld op een buitenlandse rekening te bevriezen met een Europees bankbeslag. Deze procedures gaan vooral schriftelijk. Ze gelden in alle EU-landen, alleen niet in Denemarken.

Europese procedure voor geringe vorderingen (EPGV)

U wilt een bedrag van maximaal € 5.000 terugeisen van uw leverancier? Dan begint u een EPGV. U dient uw eis in bij de rechtbank in het land van uw leverancier. Dit doet u met een formulier dat er in alle talen van de Europese Unie is. Welke rechtbank uw zaak behandelt, verschilt per land. U kunt het formulier versturen per post, per fax of per e-mail of zelf afgeven. Ook dit verschilt per land. Met het formulier stuurt u ook uw bewijsstukken mee. Bijvoorbeeld een contract of betalingsbewijs.

Europese betalingsbevelprocedure (EBB)

U kunt een Nederlandse rechter vragen om uw leverancier te dwingen om uw geld terug te betalen. De rechter doet dat met Europees bevel tot betalen (EBB). Dat kan als:

  • u geld wilt opeisen (vorderen) van iemand die u nog moet betalen (de schuldenaar)
  • deze schuldenaar heeft een bankrekening in een andere EU-lidstaat
  • en deze schuldenaar vecht de vordering niet aan

Alleen de Rechtbank Den Haag behandelt Europese betalingsbevelzaken. U dient uw verzoek daar in met het Nederlandstalige formulier A. U doet dat per post of geeft het zelf af bij de griffie van de rechtbank. Een rechtbank in het land waar het geld van de schuldenaar op de bank staat, voert het betalingsbevel uit.

Europees bankbeslag (EAPO)

U kunt een rechtbank ook vragen om een Europees bevel tot conservatoir beslag van een bankrekening. Dit betekent dat de rechter het geld bevriest dat op een bankrekening in een ander EU-land staat. Het is een snelle procedure waarmee u voorkomt dat de schuldenaar zijn geld verplaatst, verbergt of uitgeeft. Daarmee wordt het gemakkelijker uw geld terug te krijgen. Voor een Europees bankbeslag gebruikt u het EAPO-verzoekformulier.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)