Zoeken

Gewasbeschermingsmiddelen en biociden gebruiken

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op ± 2 min lezenEnglish version

Gaat u ongedierte en onkruid bestrijden? Als u bestrijdingsmiddelen (zoals gewasbeschermingsmiddelen en biociden) gebruikt, moet u zich aan regels houden.

Welke bestrijdingsmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen:

Welke middelen mag u gebruiken?

U mag alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken of verkopen die:

Dit zijn bestrijdingsmiddelen die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft goedgekeurd. U kunt als producent bij het Ctgb toelating aanvragen voor nieuwe bestrijdingsmiddelen.

Bewijs van vakbekwaamheid

Bent u een professionele ongediertebestrijder? U moet een bewijs van vakbekwaamheid Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen hebben. U moet hiervoor een opleiding en examen doen. Dit bewijs is 5 jaar geldig, daarna moet u het bewijs verlengen. Voor verlenging moet u nascholing doen en bewijzen dat u in die 5 jaar volgens de regels heeft gewerkt.

U kunt een bewijs van vakbekwaamheid aanvragen via de Stichting Examen- en Certificeringsinstituut Plaagdierpreventie (EVM) of het Certificeringsinstituut Plaagdierbeheersing, Milieu en Volksgezondheid (CPMV).

Ontheffing voor biologische bestrijders

Gaat u biologische bestrijders gebruiken (zoals roofmijten of sluipwespen)? Dan heeft u voor soorten die niet in bijlage 8 en 9 van de Regeling natuurbescherming staan een ontheffing nodig. U kunt ontheffing van biologische bestrijders aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afvalwater zuiveren en verwaaiing verminderen

Heeft u een glastuinbouwbedrijf? Dan moet u gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater zuiveren. Heeft u een bedrijf met een open teelt? Dan moet u maatregelen nemen om de verwaaiing (drift) van gewasbeschermingsmiddelen met ten minste 75 procent te verminderen. Dit moet voor het hele perceel. Ook als er een sloot in uw perceel ligt waardoor het uit 2 delen bestaat.

Spuiten laten keuren

Werkt u met spuitapparatuur en -machines voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Dan moet u deze minstens 1 keer in de 3 jaar laten keuren door een erkend keuringsbedrijf.

Gewasbeschermingsmonitor

U moet een gewasbeschermingsmonitor hebben. Hierin houdt u per teeltseizoen bij welke bestrijdingsmiddelen u heeft gebruikt. Bijvoorbeeld als u biologische bestrijders en mechanische onkruidbestrijding heeft gebruikt.

Verpakking en machines schoonspoelen

U moet de verpakking van gewasbeschermingsmiddelen als deze leeg is, schoonspoelen met de juiste reinigingsapparatuur. U moet ook de spuitmachine schoonspoelen. Het spoelwater mag niet in de sloot of het riool komen. U moet verpakkingen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen afvoeren als bedrijfsafval of als Klein chemisch afval (kca).

Grond ontsmetten

Gaat u uw grond ontsmetten? U moet minstens 3 weken voordat u begint een chemische grondontsmetting melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor elk perceel moet u een aparte melding doen.

Zie ook

  • Hout of houtproducten importeren
  • Deze informatie is geplaatst door

    Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
    Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1