Dit artikel is gerelateerd aan:

Bedrijfsafvalstoffen afgeven

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bedrijfsafvalstoffen moet u afgeven aan erkende inzamelaars of erkende afvalverwerkers. Bekijk hier de regels die voor u gelden.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Bedrijfsafvalstoffen moet u afgeven aan erkende inzamelaars of erkende afvalverwerkers. De inzamelaars vervoeren het afval naar de verwerkers. U vindt de erkende inzamelaars op de VIHB-lijstExterne link. U moet ook een afvalstoffenregistratie bijhouden.

  Heeft u bedrijfsafvalstoffen die op huishoudelijk afval lijken? Dan laat u het bedrijfsafval ophalen door de gemeente. Of u brengt het zelf naar een afvalbrengstation of milieustraat in uw gemeente. U betaalt hiervoor een reinigingsrecht. De gemeente is niet verplicht deze bedrijfsafvalstoffen te accepteren.

  Aanbieden en testen van afvalstoffen op stortplaatsen

  Als u afvalstoffen aanbiedt aan een stortplaats, moet u informatie geven over de samenstelling van het afval. Het gaat onder meer om:

  • de bron en oorsprong van de afvalstoffen
  • het proces waarbij de afvalstoffen zijn ontstaan
  • de toegepaste behandeling van de afvalstoffen
  • eventueel de gevaarlijke eigenschappen van de afvalstof.

  Daarnaast kan het verplicht zijn om gegevens over de uitloging van de afvalstof te geven. Mogelijk moet de de aanbieder of de stortplaatsbeheerder de afvalstof testen.

  Havenontvangstinstallatie voor scheepsafval

  Doet u met uw zeeschip een haven met havenontvangstinstallatie aan? Dan moet u voor vertrek uw scheepsafval daar afgeven. Dit hoeft niet als uw schip voldoende opslagruimte heeft om de tijd tot de volgende haven te overbruggen. Het is verboden om vuilnis en vaste bulkstoffen te lozenExterne link vanaf zeeschepen. Onder voorwaarden zijn voedselrestanten en ladingrestanten uitgezonderd. Ieder schip vanaf 100 GT (Grosse Tonnes) moet een garbage management plan hebben.

  Havenafvalplan opstellen

  Bent u beheerder van een zeehaven? Dan moet u een plan opstellen waarin staat hoe u het afval van schepen inzamelt en verwerkt. Dit plan stuurt u ter goedkeuring naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Ook moet u een registratie bijhouden van de hoeveelheid afval die u inzamelt. Deze gegevens bewaart u 5 jaar.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven