Bedrijfsafval afgeven

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Bedrijfsafvalstoffen moet u afgeven aan erkende inzamelaars of erkende afvalverwerkers. Bekijk hier de regels.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Bedrijfsafval moet u afgeven aan erkende inzamelaars of erkende afvalverwerkers. Bekijk hier de regels die voor u gelden.

  Bedrijfsafvalstoffen moet u afgeven aan een inzamelaar of afvalverwerker. De inzamelaar vervoert het afval naar de verwerker. U moet ook een afvalstoffenregistratie bijhouden.

  Wat is bedrijfsafval?

  Bedrijfsafval is al het afval dat in uw bedrijf ontstaat. Bedrijfsafval is:

  • restafval (afval dat overblijft na recycling/hergebruik)
  • bouwafval (bijvoorbeeld stenen, hout, kunststof, isolatiemateriaal)
  • chemisch afval (bijvoorbeeld accu’s, afvalwater met schoonmaakmiddelen, medisch afval, olieafval)

  U geeft uw bedrijfsaval af aan een erkende inzamelaar of een erkende afvalverwerker. De erkende inzamelaars vindt u op de VIHB-lijst.

  Bedrijfsafval dat op huishoudelijk afval lijkt

  Heeft u bedrijfsafvalstoffen die op huishoudelijk afval lijkt? In sommige gemeentes kunt u dit laten ophalen door de gemeente. Of u brengt het zelf naar een afvalbrengstation of milieustraat in uw gemeente. U betaalt hiervoor een reinigingsrecht. De gemeente is niet verplicht deze bedrijfsafvalstoffen te accepteren.

  Bedrijfsafval naar de stortplaats

  Als u afvalstoffen aanbiedt aan een stortplaats, moet u informatie geven over onder andere:

  • waar de afvalstoffen vandaan komen
  • hoe het afval is onstaan
  • hoe u de afvalstoffen heeft behandeld
  • eventuele gevaarlijke eigenschappen van de afvalstof

  Mogelijk moet u of de stortplaatsbeheerder de afvalstof testen of het voor bodemvervuiling of luchtvervuiling kan zorgen.

  Scheepsafval afgeven en lozen

  Ligt uw zeeschip in een haven met een havenontvangstinstallatie? Dan moet u voor vertrek uw scheepsafval daar afgeven. Dit hoeft niet als uw schip voldoende opslagruimte heeft om de tijd tot de volgende haven te overbruggen. Het is verboden om vuilnis en vaste bulkstoffen te lozen vanaf zeeschepen. Met uitzondering van voedselrestanten. Ladingrestanten mogen alleen worden geloosd als ze niet schadelijk zijn. Ieder schip vanaf 100 GT (Grosse Tonnes) moet een plan hebben hoe het met scheepsafval omgaat.

  Havenafvalplan opstellen

  Bent u beheerder van een zeehaven? Dan moet u een plan opstellen waarin staat hoe u het afval van schepen inzamelt en verwerkt. Dit plan stuurt u ter goedkeuring naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Ook moet u een registratie bijhouden van de hoeveelheid afval die u inzamelt. Deze gegevens bewaart u 5 jaar.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1