Zoeken

Heffing voor vrachtwagens vanaf 3500 kg

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: vanaf 2026

Wat verandert er?

Rijdt u met een zware vrachtauto? Er komt een vrachtwagenheffing voor binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3.500 kg. Rijdt een vrachtwagen op een weg waar de heffing geldt, dan registreert een on-board unit de afgelegde kilometers. De heffing geldt voor alle snelwegen in Nederland en een aantal regionale en lokale wegen.

Private aanbieders van toldiensten gaan de vrachtwagenheffing registreren en innen. Dit doen zij namens de Nederlandse overheid.

Voor wie?

  • vervoerders die rijden met vrachtwagens van meer dan 3.500 kg

De heffing geldt niet voor voertuigen die niet bedoeld zijn voor goederenvervoer zoals:

  • bussen
  • brandweerwagens
  • vuilniswagens
  • mobiele kranen
  • landbouwtrekkers

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in 2026 in.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1