Honden registreren, chippen en het EU-dierenpaspoort

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Bent u hondenfokker, of voert u honden in (als hondenimporteur)? U mag alleen honden verkopen of overdragen als ze in het identificatie- en registratiesysteem voor honden (I&R Hond) staan. U moet zich registreren en u moet de hond laten chippen en registreren. Elke hond die u verkoopt of invoert moet ook een Europees dierenpaspoort hebben. Dit systeem moet illegale hondenhandel tegenhouden.

Bedrijf registreren

Bent u hondenfokker of hondenimporteur? U moet zich registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U krijgt dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Het UBN heeft u nodig om de hond te registreren en chippen en voor de aanvraag van een dierenpaspoort.

Hond registreren

Hondenfokkers moeten de geboorte van pups registreren bij een aangewezen portaal. Dit is verplicht. Hiervoor heeft de hondenfokker het chipnummer van de moeder nodig.

Hondenimporteurs moeten binnen 2 weken na aankomst in Nederland de hond door de dierenarts laten registreren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een aangewezen portaal. Heeft de hond geen chip of paspoort? Dan moet de dierenarts de hond chippen en een paspoort afgeven.

Hond chippen

Binnen 7 weken na de geboorte moet de hondenfokker de hond laten chippen. Dat mag alleen bij een geregistreerde chipper of bij een dierenarts. Neem voor geregistreerde chippers contact op met RVO. De chipper of de dierenarts registreert het chipnummer van de hond binnen 2 dagen bij een aangewezen portaal.

EU-dierenpaspoort (hondenpaspoort)

Iedere hond in Nederland die van eigenaar verandert of op of na 1 november 2021 geboren is, moet een Europees paspoort hebben. U vraagt dit paspoort aan bij de dierenarts. Hondenfokkers moeten binnen 7 weken na de geboorte van de hond een paspoort voor de hond hebben. De dierenarts registreert het paspoortnummer bij een aangewezen portaal. Bij verkoop of herplaatsing meldt u de hond af in het portaal. De nieuwe eigenaar moet de hond zelf opnieuw aanmelden.

Importeert u een hond uit een derde land zonder EU-dierenpaspoort? Dan moet de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond afgeven. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een aangewezen portaal.

Dit artikel is gerelateerd aan: