Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Honden registreren, chippen en het EU-dierenpaspoort

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Bent u hondenfokker, of hondenimporteur? U mag alleen honden verkopen of overdragen als ze in het identificatie- en registratiesysteem voor honden (I&R Hond) staan. U moet zich registreren en u moet de hond laten chippen en registreren. Iedere hond die u verkoopt of importeert moet ook een Europees dierenpaspoort hebben. Dit systeem moet illegale hondenhandel voorkomen.

Bedrijf registreren

Bent u hondenfokker of hondenimporteur? U moet zich registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U krijgt dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Het UBN heeft u nodig bij het registreren, chippen en het aanvragen van een hondenpaspoort.

Hond registreren

Hondenfokkers moeten de geboorte van pups registreren bij een aangewezen portaal. Dit moet met het chipnummer van de moeder.

Hondenimporteurs moeten de hond binnen 2 weken na aankomst in Nederland laten registreren door de dierenarts. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een aangewezen portaal. Heeft de hond geen chip of paspoort? Dan moet de dierenarts de hond chippen en een paspoort afgeven.

Hond chippen

Binnen 7 weken na de geboorte moet de hondenfokker de hond laten chippen. Dat mag alleen bij een geregistreerde chipper of bij een dierenarts. Neem voor geregistreerde chippers contact op met RVO. De chipper of de dierenarts registreert het chipnummer van de hond binnen 2 dagen bij een aangewezen portaal.

EU-dierenpaspoort (hondenpaspoort)

Iedere hond in Nederland die van eigenaar verandert of op of na 1 november 2021 geboren is, moet een Europees paspoort hebben. De dierenarts geeft dit hondenpaspoort af. Hondenfokkers moeten binnen 7 weken na de geboorte van de hond een paspoort voor de hond hebben. De dierenarts registreert het paspoortnummer bij een aangewezen portaal.

Importeert u een hond uit een derde land zonder EU-dierenpaspoort? Dan moet de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond afgeven. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een aangewezen portaal.

Zie ook

Naar boven