Dit artikel is gerelateerd aan:

Welzijnseisen voor het houden van dieren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen
Als u dieren houdt, heeft u te maken met welzijnseisen uit de Wet dieren. De regels verschillen per diersoort. In de meeste gemeenten mag u geen grote hoeveelheden dieren houden.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Als u dieren houdt, heeft u te maken met welzijnseisen uit de Wet dieren. De regels verschillen per diersoort. In de meeste gemeenten mag u geen grote hoeveelheden dieren houden. Fokt u dieren, of houdt u dieren als hobby? Dan kunt u bij uw gemeente een ontheffing van dit verbod aanvragen.

  Regels voor productiedieren

  Voor alle productiedieren die u als veehouder houdt, gelden algemene welzijnseisen. Voor kalveren, varkens, en vleeskuikens gelden nog aparte regels. Er is een verbod op pelsdierhouderij. Door corona-uitbraken op pelsdierhouderijen moeten pelsdierhouders waarschijnlijk al begin 2021 stoppen met hun bedrijf.

  Regels voor gezelschapsdieren

  Fokt of (ver)koopt u bedrijfsmatig gezelschapsdieren, of heeft u een opvang voor gezelschapsdieren? Dan heeft u te maken met regels voor vakbekwaamheid, identificatie, inenting en de minimale afmetingen van dierenverblijven. Deze eisen gelden voor fokkers, tussenhandelaren, dierenspeciaalzaken, dierenasiels of dierenpensions. U moet een uniek bedrijfsnummer (UBN) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  Verkoop gezelschapsdieren

  Als u gezelschapsdieren verkoopt:

  • mag u geen dieren verkopen aan kinderen onder de 16 jaar
  • mag u dieren niet in de etalage van uw winkelruimte zetten
  • moet u bij de verkoop van dieren schriftelijke voorlichting geven aan de koper

  Fokken van honden

  Als u honden fokt, moet u de pups binnen 7 weken na de geboorte laten chippen. Daarna moet u ze binnen 1 week registreren bij een aangewezen databank. Importeert u honden? Dan moet u ze, ongeacht hun leeftijd, binnen 2 weken registreren.

  Import van honden, katten en fretten

  Bij import van honden, katten of fretten mag u alleen gebruik maken van een EU-dierenpaspoort dat door een dierenarts is uitgegeven. Paspoorten zonder identificatie zijn ongeldig. Jonge honden, katten en fretten moeten bij binnenkomst in Nederland een vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. De vaccinatie is geldig als het dier deze krijgt bij 12 weken met een wachttijd van 3 weken om het vaccin te laten werken.

  Jonge dieren scheiden van ouders

  In het Besluit houders van dieren staan minimumleeftijden waarop u jonge dieren van hun ouders mag scheiden. Dit geldt voor honden, katten, konijnen, papegaaiachtigen en diverse soorten apen.

  Huisdierenlijst

  Op de Positieflijst 'Niet aangewezen diersoorten' (Huisdierenlijst) staat een overzicht van dieren die u zonder houderijvoorschriften mag houden. Let op: deze Huisdierenlijst is niet meer geldig. Op dit moment zijn er geen beperkingen om dieren te houden die op deze lijst staan. Er wordt gewerkt aan een nieuwe Huisdierenlijst.

  Circusdieren

  U mag geen wilde zoogdieren gebruiken in uw circus of bij een ander optreden. Ook mag u de dieren niet vervoeren voor dit doel. Er zijn uitzonderingen zoals optredens in dierentuinen of dolfinaria.

  Ontheffingen en vrijstellingen

  Op bepaalde verboden en voorschriften kunt u een ontheffing aanvragen bij RVO. Deze ontheffing of vrijstelling krijgt u alleen bij hoge uitzondering. Uw activiteiten mogen de gezondheid of het welzijn van de dieren niet schaden.

  Digitaal aanvragen met de berichtenbox

  Afhankelijk van de soort vrijstelling of ontheffing kunt u deze met de berichtenbox aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven