Zoeken

Hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezenEnglish version
Ingangsdatum: 1 januari 2026

Wat verandert er?

Werkt u in de installatiebranche? Een hybride warmtepomp wordt de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat mensen verplicht worden om zo'n pomp te installeren als hun cv-ketel aan vervanging toe is. Is een woning niet geschikt voor een hybride warmtepomp? Dan is een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet ook een optie.

Subsidie

De overheid geeft een subsidie voor de koop van een pomp. Die subsidie is gemiddeld 30% van de aankoopprijs. Er is ook financiering via het Nationaal Warmtefonds. Het Warmtefonds gebruikt een rentetarief van 0% voor lage en middeninkomens.

Voor wie?

  • leveranciers van warmtepompen
  • installateurs
  • woning- en gebouweigenaren

Wanneer?

De wijziging van het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ (bouwbesluit) gaat naar verwachting in op 1 januari 2026.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Zie ook

  • Bouwvoorschriften
  • Verplicht certificaat werken met gastoestellen
  • Deze informatie is geplaatst door

    Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
    Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1