Bent u importeur of handelsagent?

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Zelfstandig of als tussenpersoon handelen?

U wilt gaan importeren, maar hoe pakt u dat aan? Koopt u de producten direct uit het buitenland in voor eigen gebruik of voor wederverkoop? Of treedt u op als zelfstandig tussenpersoon die voor een buitenlandse opdrachtgever klanten zoekt en bemiddelt. In het eerste geval bent u importeur, in het tweede geval handelsagent.

Importeur

Als importeur koopt u zelf goederen in bij een buitenlandse leverancier. Verkoopt u deze goederen vervolgens door dan bent u behalve importeur ook wederverkoper of distributeur. Als wederverkoper bewerkt u uw doelmarkt zelf, vaak met eigen promotiemateriaal. Om producten in te kopen of een voorraad aan te leggen, heeft u uiteraard voldoende financiën nodig.

Zelf importeren brengt ook risico’s met zich mee. Stel bijvoorbeeld dat u de goederen niet allemaal verkoopt. Of dat u goederen beschadigd ontvangt. Voordeel van zelf importeren is dat u zelf de verkoopprijs bepaalt en zo invloed heeft op uw winstmarge.

Handelsagent

Het werk van een handelsagent bestaat vooral uit communiceren. U spreekt de taal en kent de cultuur. Met uw product- en marktkennis bemiddelt u tussen buitenlandse leverancier (principaal) en binnenlandse klant. Voor die rol krijgt u provisie: dit is een percentage van de omzet of een vast bedrag per transactie of verkochte eenheid. De hoogte van de provisie hangt af van uw branche of product en onderlinge afspraken.

Als handelsagent koopt u goederen niet zelf in. U heeft dus geen groot startkapitaal nodig. Ook bent u geen partij in schadeclaims als gevolg van productaansprakelijkheid.

Leg afspraken vast

Welke manier van importeren u ook kiest, zorg dat u afspraken schriftelijk vastlegt. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar bewijsvoering is lastiger als er een conflict ontstaat. De brancheorganisatie Verbond van Nederlandse Handelsagenten en ImporteursExterne link en de International Chamber of Commerce (ICC) NederlandExterne link beschikken over modelcontracten.

  • Een importeur heeft een importeurscontract of distributieovereenkomst nodig.
  • Een handelsagent of een buitenlandse principaal stelt een agentuurovereenkomst op.

Downloads

  • Internationaal ondernemen

Deze informatie is geplaatst door

KVK