Buitenlandse leverancier vinden voor import

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
2 min lezen

U wilt goederen importeren en u bent op zoek naar een zakenpartner. Zoals een leverancier of producent. U kunt zelf een zakenpartner zoeken. Maar u kunt ook samenwerken met een handelsagent.

Zelf zakenpartners zoeken

U kunt op verschillende manieren zakenpartners zoeken als u wilt importeren. Zoek producenten of leveranciers bijvoorbeeld via:

Maak een profiel van buitenlandse leverancier of producent

Maak een zoekprofiel van de zakenpartner met wie u wilt samenwerken. Zet in het profiel wat voor u belangrijk is. En waar de zakenpartner aan moet voldoen. U kunt dan makkelijker zoeken.

Bijvoorbeeld:

  • de leverings- en betalingsvoorwaarden
  • de service en garantie die de zakenpartner moet bieden
  • de grootte van het bedrijf
  • goede kennis van bepaalde talen

Samenwerken met een handelsagent

U kunt ook samenwerken met een handelsagent. Een handelsagent zorgt voor het contact tussen u en de buitenlandse leverancier of producent. De leverancier of producent betaalt de handelsagent hiervoor. Dat heet commissie. U krijgt de goederen en de factuur direct van de buitenlandse leverancier.

Check de betrouwbaarheid van de leverancier of producent

Controleer vooraf of uw zakenpartner betrouwbaar is. Kijk bijvoorbeeld of de zakenpartner ingeschreven staat als bedrijf in een buitenlands handelsregister. U weet dan zeker dat het bedrijf echt bestaat. En kijk ook wie tekenbevoegd is binnen het bedrijf. Tekenbevoegd betekent dat iemand bijvoorbeeld contracten mag ondertekenen. Of laat het checken door een handelsinformatiebureau.

Bewust internationaal zakendoen

Houd rekening met hoe goed een buitenlandse leverancier omgaat met mensen en met het milieu. Het is belangrijk dat u weet waar het product dat u importeert vandaan komt (oorsprong) en hoe het wordt gemaakt. Slechte arbeidsomstandigheden, corruptie of discriminatie kunnen negatief zijn voor het beeld dat mensen hebben van uw bedrijf. Lees meer over duurzaam inkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland (IMVO).