Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeInternationaal ondernemen

Starten met import

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend Nederland± 2 min lezen

Gaat u importeren? Dan moet u aan veel denken. Hoe vindt u bijvoorbeeld betrouwbare partners in het buitenland? Hoe regelt u transport en verzekeringen? En welke nationale en internationale regels gelden er?

Doe marktonderzoek

Door marktonderzoek te doen, weet u of de Nederlandse markt geschikt is voor uw product. U brengt bijvoorbeeld in kaart waarom het product hier nog niet te koop is. En wie uw concurrenten en doelgroep zijn. Lees de tips over marktonderzoek doen op KVK.nl

Maak een importplan

Een importplan maakt duidelijk of uw bedrijf klaar is voor import. En welke stappen nodig zijn om te starten met importeren. Ook laat een importplan zien wat uw kansen en risico’s zijn. Een voorbeeld van een importplan dat u zelf kunt invullen (pdf), vindt u op KVK.nl.

Check de wetten en regels bij import

De producten die u invoert moeten voldoen aan de Europese eisen voor productveiligheid. Ook krijgt u bij import te maken met wetten en regels. Bijvoorbeeld:

Bekijk de regels voor uw situatie:

Vind de juiste leverancier voor import

Er zijn verschillende manieren om een leverancier in het buitenland te vinden, zoals een producent of groothandelaar. Nederlandse ambassades in het buitenland kunnen u helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van leveranciers van eindproducten en grondstoffen. Ook buitenlandse ambassades in Nederland kunnen u helpen. Of ga naar een vakbeurs om in contact te komen met leveranciers.

Controleer de zakenpartner

Heeft u een geschikte zakenpartner gevonden? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie. Bijvoorbeeld:

  • documenten over het product
  • verkoopvoorwaarden
  • productiecapaciteit, levertijd en leveringsvoorwaarden
  • het soort bedrijf en de grootte

Zoek ook uit of de leverancier betrouwbaar is. Lees hoe u een buitenlandse zakenpartner controleert op KVK.nl.

Leg afspraken vast

Maak afspraken met uw buitenlandse leverancier. Bijvoorbeeld over productaansprakelijkheid, garantie en welk nationaal recht geldt. Deze afspraken legt u vast in een contract.

Bereken de kostprijs van uw product

Om de vraagprijs van uw product te bepalen, moet u weten welke kosten u heeft gemaakt. En nog moet maken. Bijvoorbeeld kosten voor opslag en transport. Bekijk het voorbeeld kostprijsberekening bij import.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland jaarlijks?

De grafiek toont de totale waarde van goederen die door Nederland worden ingevoerd.

Naar boven