CO-certificaat (koolmonoxide) voor cv-monteur
Werkt u aan gasverbrandingsinstallaties? U moet een CO-certificaat hebben om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit verplichte certificaat (in de gasketelwet) moet het aantal ongelukken met koolmonoxide verminderen. Gasverbrandingsinstallaties zijn bijvoorbeeld:
- cv-ketels
- gashaarden en gaskachels
- geisers
U heeft het CO-certificaat nodig voor het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijfstellen van een gasverbrandingsinstallatie en de kanalen voor luchttoevoer en rookgasafvoer. Heeft u geen geldig CO-certificaat? Dan mag u deze werkzaamheden niet meer doen. Als u zonder CO-certificaat werkt, bent u strafbaar. Ook de consument die u opdracht geeft is strafbaar.
CO-certificaat aanvragen
Om een CO-certificaat voor uw bedrijf te krijgen moet u de volgende stappen nemen:
- Uw installateurs (cv-monteurs) moeten een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide hebben. Hiervoor moet de installateur een examen doen en/of bijscholing volgen bij een erkende opleider.
- Zorg dat u werkt volgens een beoordelingsrichtlijn voor gasverbrandingsinstallaties (bijvoorbeeld InstallQ BRL 6000-25 of KIWA BRL K25000) van een geaccrediteerde organisatie. In de beoordelingsrichtlijn staan de eisen, voorschriften en wetten waar u zich aan moet houden. Beschrijf de manier waarop u werkt in een kwaliteitshandboek. U legt zo uw interne procedures vast en u kunt laten zien dat u veilig werkt.
- Vraag CO-certificering aan bij een certificerende instelling. Deze organisatie controleert (audit) of u werkt volgens de beoordelingsrichtlijn en of u voldoet aan alle eisen om een CO-certificaat te krijgen.
Register gasverbrandingsinstallaties
Als uw bedrijf een CO-certificaat heeft, dan meldt de certificerende instelling (de instelling die beslist of u het CO-certificaat krijgt) u aan bij het register gasverbrandingsinstallaties. In dit register vindt de consument of uw installatiebedrijf gecertificeerd is voor werkzaamheden aan de cv-ketel, geiser, gashaard of ¬kachel en rookgasafvoer. De installateur moet ook met een (digitale) legitimatie laten zien dat het bedrijf een CO-certificatie heeft. En u moet het logo CO-VRIJ gebruiken.
Als u niet in het register staan, mag u niet werken aan gasverbrandingsinstallaties totdat u het CO-certificaat heeft.
Melden (bijna-)ongevallen met koolmonoxide
Als u bij de werkzaamheden ontdekt dat er koolmonoxide vrijkomt, dan is dat een (bijna-)ongeval. U moet de installatie buiten gebruik stellen en het (bijna-)ongeval melden bij:
- de gebruiker en/of eigenaar,
- de gemeente, en
- de certificerende instelling
Dit artikel is gerelateerd aan:
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)