Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Moet u als oudere zelfstandige uw bedrijf beëindigen of verkopen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een IOAZ-uitkering.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Wilt u als oudere zelfstandig ondernemer stoppen, omdat u te weinig inkomsten uit uw eigen bedrijf heeft? Dan kunt u misschien een IOAZ-uitkering krijgen van uw gemeente. De IOAZ–uitkering vult uw inkomen en dat van uw eventuele partner aan tot bijstandsniveau. Let op: u vraagt de IOAZ-uitkering aan voordat u stopt.

Wanneer komt u in aanmerking?

  • U bent tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd.
  • U heeft te weinig inkomen om van te leven.
  • U gaat stoppen met uw werk als zelfstandige, maar u bent nog niet gestopt. Dien de aanvraag IOAZ in voordat u uw onderneming bij KVK laat uitschrijven.
  • U moet 10 jaar onafgebroken en in Nederland hebben gewerkt, waarvan de laat­ste 3 jaar als zelf­stan­di­ge. In de 7 jaar daar­voor werk­te u óf als zelf­stan­di­ge óf in loon­dienst.
  • De laatste 3 jaar verdiende u gemiddeld minder dan € 28.957 per jaar. Als u uw bedrijf voortzet, verdient u waarschijnlijk minder dan € 33.212 per jaar. Inkomsten uit uw eigen bedrijf en in dienstverband worden bij elkaar opgeteld.
  • U voldoet aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek. Als uw partner ook in uw bedrijf werkt, is voor u het minimum aantal werkuren 875. Voor uw partner is dit minimaal 525 uur per jaar.

Houd er bij uw aanvraag rekening mee dat u:

  • binnen 1,5 jaar na uw aanvraag gestopt bent met uw bedrijf.
  • in de periode dat u een IOAZ-uitkering ontvangt probeert betaald werk te krijgen. U accepteert algemeen geaccepteerd werk. Dit betekent al het werk dat voor u geschikt is.

Let op: Uw recht op IOAZ vervalt als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ook kan uw IOAZ stoppen als u bijvoorbeeld buiten Nederland gaat wonen. Hervat u of uw echtgenoot uw onderneming weer? Dan wordt uw IOAZ ook stopgezet.

Met de BBZ-check kunt u zien of u voor de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) of een IOAZ-uitkering in aanmerking komt. Deze digitale tool is van samenwerkende overheidsorganisaties.

Hoe kunt u aanvragen?

U vraagt de IOAZ-uitkering aan bij de gemeente waar u woont. U moet dit doen voordat u stopt met uw onderneming.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)