Levende dieren vervoeren

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Vervoert u levende dieren? Dan heeft u een vergunning en de juiste documenten nodig. Ook moet uw voertuig aan eisen voldoen. Dit geldt voor vervoerders, veehouders en verzamelcentra.

Vervoerdersvergunning NVWA

Vervoert u levende dieren over een afstand van meer dan 65 kilometer? Dan moet u een vervoerdersvergunning aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Welke vervoerdersvergunning u nodig heeft, hangt af van hoe lang het transport duurt:

Een vervoerdersvergunning is 5 jaar geldig. U kunt niet verlengen, u moet de vervoerdersvergunning (op tijd) opnieuw aanvragen.

Is de afstand van het transport korter dan 65 kilometer? U heeft geen vervoerdersvergunning nodig.

Getuigschrift

Chauffeurs die vee vervoeren en iedereen die tijdens het vervoer beroepsmatig met levende dieren omgaat, moeten een geldig getuigschrift hebben:

U moet voor een getuigschrift een cursus volgen en een examen doen. Een getuigschrift is 5 jaar geldig. Daarna moet u uw getuigschrift verlengen.

Is de afstand van het transport korter dan 65 kilometer? U heeft geen getuigschrift nodig.

VLD-certificaat

Gaat u levend vee langer dan 8 uur vervoeren? Dan moet u uw voertuig laten keuren voor een VLD-certificaat bij RWD. Uw voertuig moet voldoen aan algemene eisen voor vervoersmiddelen en lang transport voor levende dieren. Ook zijn er extra eisen voor transport per diersoort. Als u uw voertuig aanpast of u gaat andere dieren vervoeren dan is uw VLD-certificaat niet meer geldig. U moet dan uw voertuig opnieuw laten keuren.

Is de afstand van het transport korter dan 65 kilometer? U heeft geen certificaat van goedkeuring nodig

Vervoersdocument

Als u dieren verplaatst, moet u een geldig vervoersdocument hebben:

Dit artikel is gerelateerd aan: