Dieren verzamelen en tentoonstellen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Wilt u levende dieren van verschillende bedrijven samen brengen? U organiseert bijvoorbeeld een evenement of markt. Of u heeft een verzamelcentrum. Dan moet u verspreiding van besmettelijke dierziekten voorkomen en zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Evenementen melden

U moet een tentoonstelling, evenement, markt of beurs met levende dieren vooraf aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat geldt voor evenementen met:

Markten met hoenderachtigen, eendvogels, loopvogels en postduiven zijn niet toegestaan. Het is ook niet toegestaan om deze vogels op tentoonstellingen of keuringen te verhandelen.

Organiseert u wedvluchten met postduiven? Dan maakt u een jaaroverzicht en stuurt dit naar de NVWA.

Keuring door dierenarts

De eigenaren moeten de dieren voor de tentoonstelling laten keuren door een dierenarts. De dierenarts moet een gezondheidsverklaring afgeven. Sommige dieren mogen op de tentoonstelling worden gekeurd. Schapen en geiten mogen alleen op een tentoonstelling of keuring zijn als ze gevaccineerd zijn tegen Q-koorts.

Verzorging

De organisator moet zorgen voor goede huisvesting en verzorging. Dieren hebben onder meer:

  • voldoende ruimte om te bewegen
  • eten en drinken
  • bescherming tegen weersomstandigheden
  • bescherming tegen ziekten

Registratie bijhouden

De organisator moet een registratie bijhouden zodat bij een inspectie duidelijk is welke dieren er zijn geweest en waar ze naartoe zijn gegaan. In de registratie staan onder meer de gezondheidsverklaringen en de kentekens van de vervoermiddelen.

Reinigen en ontsmetten

Er moeten installaties op de tentoonstelling zijn om de vervoermiddelen voor de dieren te ontsmetten en schoon te maken. Als mensen in het verblijf van de dieren komen, dan moeten zij hun schoenen kunnen ontsmetten.

Verzamelcentrum

In een verzamelcentrum worden dieren samengebracht. Daarna gaan ze naar hun eindbestemming. Dat is vaak een ander bedrijf, slachthuis of een ander land in de EU. Voor verzamelcentra gelden regels:

Dit artikel is gerelateerd aan: