Dit artikel is gerelateerd aan:

Dieren en dierlijke producten invoeren in de EU

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Wilt u dieren of dierlijke producten importeren in de Europese Unie? In Import Veterinair OnlineExterne link van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert u of dat mogelijk is. U krijgt ook informatie over extra eisen aan uw producten of levende dieren.

Importeren via een Grenscontrolepost

U mag alleen levende dieren of dierlijke productenExterne link in de Europese Unie importeren via een aangewezen GrenscontrolepostExterne link (GCP) bij havens en vliegvelden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert de dieren en dierlijke producten bij binnenkomst. Dit gebeurt in samenwerking met de Douane.

Lading melden bij GCP

U moet de lading aanmelden bij de GCPExterne link voordat deze Nederland binnenkomt. U gebruikt hiervoor een Gemeenschappelijk Veterinair Document van Binnenkomst (GDB). U kunt de lading ook digitaal aanmelden via een aansluiting op DigipoortExterne link. Dit is de elektronische postbus van de overheid. Om dit te kunnen doen heeft u een vergunningExterne link nodig van de NVWA.

Lading dieren of producten laten keuren

In sommige gevallen moet u uw lading laten keuren. In de lijst met definities van dieren, diergroepen en dierlijke productenExterne link (en hooi en stro) leest u of dat verplicht is.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven