Dieren en dierlijke producten invoeren in de EU

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wilt u dieren of dierlijke producten importeren in de Europese Unie? In Import Veterinair Online van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert u of dat mogelijk is. U krijgt ook informatie over extra eisen aan uw producten of levende dieren.

Importeren via een Grenscontrolepost

U mag alleen levende dieren of dierlijke producten in de Europese Unie importeren via een aangewezen Grenscontrolepost (GCP) bij havens en vliegvelden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert de dieren en dierlijke producten bij binnenkomst. Dit gebeurt in samenwerking met de Douane.

Lading melden bij GCP

U moet de lading aanmelden bij de GCP voordat deze Nederland binnenkomt. U gebruikt hiervoor een Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (GGB). U kunt de lading ook digitaal aanmelden via een aansluiting op Digipoort. Dit is de elektronische postbus van de overheid. Om dit te kunnen doen heeft u een vergunning nodig van de NVWA.

Lading registreren in LORI

Sommige dieren en dierlijke producten, zoals pluimvee, hebben een maximum aantal dat geïmporteerd mag worden binnen de Europese Unie. U heeft in dat geval een invoercertificaat nodig. U moet voor uw aanvraag van het invoercertificaat minstens 2 maanden voor de maand van aanvraag geregistreerd staan in de LORI-database van de Europese Commissie. Ook moet u aantonen hoeveel producten u jaarlijks invoert in de EU.

Lading dieren of producten laten keuren

In sommige gevallen moet u uw lading laten keuren. In de lijst met definities van dieren, diergroepen en dierlijke producten (en hooi en stro) leest u of dat verplicht is.

Dit artikel is gerelateerd aan: