Margeregeling gebruiken voor de btw bij tweedehands goederen

Gepubliceerd door:
Belastingdienst
Belastingdienst
3 min lezen
English version

De margeregeling is een speciale btw-regeling voor als u handelt in gebruikte goederen. U rekent alleen btw over de winstmarge, in plaats van over de verkoopprijs. Bekijk voor welke goederen dit geldt. En lees hoe u de margeregeling gebruikt.

Voor welke goederen geldt de margeregeling?

Handelt u in tweedehands spullen? Zoals tweedehands auto's, kleding of boeken. Vaak kunt u dan de margeregeling gebruiken. De margeregeling geldt voor gebruikte goederen die u heeft ingekocht zonder btw. Goederen die u van een particulier koopt, zijn altijd gebruikte goederen. Ook al zijn ze nog nooit gebruikt. De margeregeling geldt soms ook voor kunst, antiek of verzamelobjecten die u zonder btw heeft ingekocht. Er zijn dan wel extra voorwaarden.

Btw berekenen met de margeregeling?

Bij de margeregeling berekent u de btw niet over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen. Dat is de winstmarge.

Positieve winstmarge en negatieve winstmarge

Verkoopt u met winst? Dan is uw winstmarge positief en moet u btw betalen over uw winst. Verkoopt u met verlies, dan heeft u een negatieve winstmarge. In uw btw-aangifte zet u dan € 0. Dat betekent dat u geen btw hoeft te betalen, maar dat u ook geen (negatieve) btw terugkrijgt.

Rekenvoorbeeld btw berekenen met de margeregeling

Stel u heeft een auto ingekocht van een particulier. U heeft er € 20.000 voor betaald. U wilt € 10.000 winst maken bij de verkoop. Dan berekent u de btw zo: 21/100 * € 10.000 = € 2.100. En de verkoopprijs van de auto wordt dan: € 20.000 + € 10.000 + €2.100 = € 32.100.

Margegoederen met btw verkopen

Bij elke verkoop mag u er ook voor kiezen om de margeregeling niet toe te passen. U berekent dan btw over de verkoopprijs. En zet btw op de factuur. Hier kunt u voor kiezen als uw klant ondernemer is en btw kan aftrekken. Uw zakelijke klant kan anders over deze aankoop geen btw aftrekken. Zo maakt u het voordeliger voor uw klant.

Bekijk rekenvoorbeelden op Belastingdienst.nl.

De margeregeling in uw btw-aangifte

Als u btw-aangifte doet, vult u de btw over uw omzet van margegoederen in bij vraag 1. Heeft u niet alleen omzet van margegoederen, maar ook 'normale' omzet? Dan telt u de btw bij elkaar op.

De margeregeling in uw administratie

De in- en verkoop van de tweedehands goederen moet u bijhouden in uw administratie.

Er zijn 2 methodes om de btw te berekenen:

 1. De globalisatieregeling (over de totale winst per aangiftetijdvak)
 2. De individuele methode (per product)

Lees meer over de 2 methodes en bekijk rekenvoorbeelden op Belastingdienst.nl.

Voor beide methodes gelden extra eisen aan uw administratie:

 • U moet margegoederen in uw administratie apart houden van andere goederen.
 • U moet goederen met verschillende btw-tarieven apart houden in uw administratie.
 • U zet geen btw op de factuur aan uw klant. Wel zet u op de factuur een van deze woorden:
  • bijzondere regeling - gebruikte goederen
  • bijzondere regeling - kunstvoorwerpen
  • bijzondere regeling - voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten
 • U maakt een inkoopverklaring bij aankopen van € 500 of meer waarover u geen btw betaalt.

Bij de individuele methode moet u ook uw inkopen en verkopen apart in uw administratie bijhouden.

Wisselen van methode

Wilt u van methode wisselen? Dan kunt u daarvoor een verzoek sturen naar uw belastingkantoor. Krijgt u toestemming om van methode te wisselen? Dan kunt de nieuwe methode gebruiken vanaf 1 januari van het volgende jaar. U moet de nieuwe methode ten minste 5 jaar gebruiken. Als u weer terug wilt naar de 'oude' methode, moet u een brief sturen naar uw belastingkantoor.

Export en import van margegoederen binnen de EU

De margeregeling voor gebruikte goederen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek werkt binnen de hele EU. U kunt dus binnen de EU goederen kopen en verkopen op dezelfde manier als u dat in Nederland doet.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst