Btw-aangifte doen

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek

Iedere ondernemer moet digitaal btw-aangifte doen. In de btw-aangifte geeft u de btw op die u uw klanten in rekening heeft gebracht. De btw die uw leveranciers aan u hebben berekend (de voorbelasting), trekt u af. Doe op tijd btw-aangifte en betaal op tijd. Zo voorkomt u een naheffing.

De 1e keer btw-aangifte doen

Als u uw onderneming inschrijft in het Handelsregister van KVK, krijgt u direct een btw-nummer. En van de Belastingdienst krijgt u een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen. Ook krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u digitaal aangifte kunt doen. Het kan zijn dat u de 1e btw-aangifte op papierExternal link moet doen. U hoort dit van de Belastingdienst.

Digitaal aangifte doen

U doet digitaalExternal link btw-aangifte. Dat kan op de volgende manieren:

U kunt de btw-aangifte ook uitbesteden.

Aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar

De Belastingdienst laat u weten hoe vaak u btw-aangifte moet doen. Per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal is dat per kwartaal. Als u per maand of per jaar aangifte wilt doen, kan dat onder voorwaardenExternal link.

Betaalt u weinig btw? Misschien korting met kleineondernemersregeling

Als u in een jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen, kunt u misschien kleineondernemersregeling (KOR)External link gebruiken. U betaalt dan minder btw of helemaal geen btw. Moet u in een jaar € 1.345 btw of minder betalen, dan kunt u een ontheffing van administratieve verplichtingenExternal link aanvragen. De KOR geldt alleen voor eenmanszaken en samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen, zoals een vof en een maatschap

Zorg dat u op tijd aangifte doet en betaalt

Zorg dat u op tijd btw-aangifte doet en betaalt. U krijgt geen uitnodiging om aangifte te doen. U moet zelf de uiterste aangifte- en betaaldatumsExternal link in de gaten houden. Met de app Btw-AlertExternal link krijgt u een herinnering als u btw-aangifte moet doen. U moet altijd btw-aangifte doen, ook als u in een periode geen omzet had of geen btw heeft betaald.

Het bedrag dat u moet betalen of terugkrijgt, berekent u zelfExternal link in uw aangifte. U krijgt van uw btw-aangifte geen aanslag.

Als u niet op tijd aangifte doet of betaalt, krijgt u een naheffingsaanslag. U leest hier meer over bij Een naheffingsaanslag voor de btw – zo handelt u hem snel af.External link

Btw-aangifte bij internationale handel

Levert u diensten in het buitenland? Of neemt u diensten af uit het buitenland? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst. Hiermee ziet u wie de btw over deze diensten moet aangeven: u of uw leverancier. En in welk land dit moet. Voor goederen gebruikt u het hulpmiddel Leveren van goederen naar het buitenlandExternal link.

Invullen van uw btw-aangifte

In de btw-aangifte geeft u de btw op die u in rekening heeft gebracht bij uw klanten. Verder geeft u de btw op die u aan uw leveranciers heeft betaald. Ook de btw die naar u verlegdExternal link is, geeft u op in de aangifte. Het saldo betaalt u of krijgt u terug.

De btw berekent u met het factuurstelsel of het kasstelsel. Zijn uw klanten vooral ondernemers en rechtspersonen, zoals stichtingen en verenigingen? Dan gebruikt u het factuurstelselExternal link. U geeft dan de btw op die u in rekening heeft gebracht bij uw klanten. Ook als een klant in het aangiftetijdvak zijn rekening nog niet heeft betaald. Het kasstelselExternal link is voor bepaalde ondernemers die vooral aan particulieren leveren. U geeft de btw op over de inkomsten die op uw bankrekening zijn bijgeboekt. Of die u heeft ontvangen in uw kas.

Er zijn verschillende tarieven en vrijstellingenExternal link. Voor sommige uitgaven mag u de btw niet aftrekkenExternal link. In de laatste btw-aangifte van het jaar geeft u de btw op van het privégebruik van:

 • auto van de zaak
 • gas, water, elektra en telefoon
 • bedrijfsgoederen
In de Toelichting bij de aangifte omzetbelastingExternal link van de Belastingdienst leest u meer over het berekenen van de btw.

Fouten herstellen

Heeft u een fout gemaakt in uw btw-aangifte? Dan herstelt u dit met een Suppletie OmzetbelastingExternal link.

Krijgt u in totaal € 1.000 of minder terug? Of moet u in totaal € 1.000 of minder bijbetalen? Dan mag u dit verwerken in uw eerstvolgende aangifte. Als u gebruikmaakt van de kleineondernemersregelingExternal link, geldt dit bedrag niet.

Check of u valt onder bijzondere btw-regelingen

Kijk of u onder 1 van deze regelingen valt:

 • margeregeling

  De margeregeling kunt u misschien gebruiken als u handelt in gebruikte goederen. U berekent de btw dan niet over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs.

 • reisbureauregelingExternal link

  Als uw diensten vallen onder de reisbureauregeling, moet u gebruikmaken van de reisbureauregeling. U betaalt dan btw over uw winstmarge op reisdiensten, in plaats van over de totaalprijs van de reisdienst.

 • verleggingsregelingExternal link

  Bij de verleggingsregeling brengt u geen btw in rekening, maar verlegt u de btw naar uw afnemer.

 • landbouwregelingExternal link

  De landbouwregeling is afgeschaft per 1 januari 2018. Maakte u tot 1 januari 2018 gebruik van deze regeling? Misschien kunt u dan gebruikmaken van een overgangsregelingExternal link . Dan kunt u btw terugvragen over investeringen die u voor 1 januari 2018 hebt gedaan.

Feiten en cijfers: btw

In de grafiek ziet u de btw die de overheid per kwartaal ontvangen heeft.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek