Btw-aangifte doen

Gepubliceerd door:
Belastingdienst
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
Gecontroleerd 4 mrt 2024
4 min lezen
English version

Iedere ondernemer moet online btw-aangifte doen, op enkele uitzonderingen na. In de btw-aangifte geeft u de omzetbelasting op die u uw klanten in rekening heeft gebracht. De btw die uw leveranciers aan u hebben berekend (de voorbelasting), trekt u af. Doe op tijd btw-aangifte en betaal op tijd. Zo voorkomt u een naheffing.

De 1e keer btw-aangifte doen

Als u uw onderneming inschrijft in het Handelsregister van KVK, geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. De Belastingdienst beoordeelt of u ondernemer bent voor de btw. U krijgt uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id) dan vanzelf toegestuurd.

Verder krijgt u van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen. Meestal moet u online btw-aangifte doen. Soms moet u de 1e btw-aangifte op papier doen.

Kunt u uw onderneming niet inschrijven bij KVK?

Bijvoorbeeld omdat KVK u niet als ondernemer ziet. Dan moet u zich in sommige gevallen zelf aanmelden bij de Belastingdienst. Dit doet u met het formulier Opgaaf startende onderneming (pdf).

Online aangifte doen

U doet online btw-aangifte. Dat kan op de volgende manieren:

U kunt de btw-aangifte ook door iemand anders laten doen.

Aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar

De Belastingdienst laat u weten over welke periode (tijdvak) u btw-aangifte moet doen. Per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal doet u de btw-aangifte per kwartaal. Als u per maand of per jaar aangifte wilt doen, kan dat onder voorwaarden.

Zorg dat u op tijd aangifte doet en betaalt

U moet zelf de uiterste aangifte- en betaaldatums in de gaten houden.

Als u niet of niet op tijd aangifte doet of betaalt, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. Lees meer over naheffingsaanslagen voor de btw en wat u moet doen op Belastingdienst.nl.

Doe nihilaangifte als u (tijdelijk) geen omzet heeft

U moet altijd btw-aangifte doen. Ook als u in een periode geen omzet had. Of als u geen btw heeft ontvangen of betaald. Dat heet een nihilaangifte of 0-aangifte.

Uw btw-aangifte invullen

In de btw-aangifte geeft u de btw op die u in rekening heeft gebracht bij uw klanten. En de btw die u aan uw leveranciers heeft betaald. Heeft een andere ondernemer btw naar u verlegd? Ook dat geeft u op in de aangifte. Het bedrag dat u moet betalen of terugkrijgt, berekent u zelf in uw aangifte. U krijgt van uw btw-aangifte geen belastingaanslag.

De btw berekent u met het factuurstelsel of het kasstelsel. Zijn uw klanten vooral ondernemers en rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals stichtingen en verenigingen? Dan gebruikt u het factuurstelsel. U geeft dan de btw op die u in rekening heeft gebracht bij uw klanten. Ook als een klant in het aangiftetijdvak zijn rekening nog niet heeft betaald.

Het kasstelsel is voor ondernemers die vooral aan particulieren leveren. U geeft de btw op over de inkomsten die op uw bankrekening zijn bijgeboekt. Of die u heeft ontvangen in uw kas.

Lees meer over btw berekenen met het kas- en factuurstelsel op Belastingdienst.nl.

Er zijn verschillende tarieven voor de btw. Veel goederen en diensten zijn belast met 21% btw. Soms geldt het tarief van 9%. En soms hoeft u helemaal geen btw te rekenen. Dan geldt het 0%-tarief, zoals bij zonnepanelen. Sommige branches en activiteiten zijn vrijgesteld van btw.

U betaalt meestal btw over goederen of diensten die u koopt voor uw onderneming. Deze btw mag u in uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Er zijn wel voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u de aankopen gebruikt voor omzet waar u btw over rekent. En dat u een factuur met btw krijgt. Voor sommige uitgaven mag u de btw niet aftrekken. Lees welke btw u niet mag aftrekken op Belastingdienst.nl.

In de laatste btw-aangifte van het jaar geeft u op hoeveel btw u moet betalen voor het privégebruik van uw zakelijke goederen en diensten.

Zoals:

  • auto van de zaak
  • gas, water, elektra en telefoon
  • bedrijfsgoederen

Misschien geen btw betalen met de kleineondernemersregeling

Is uw omzet per kalenderjaar maximaal € 20.000? Dan kunt u misschien meedoen met de kleineondernemersregeling (KOR). U berekent dan geen btw aan uw klanten en u draagt ook geen btw af aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat u de btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken. Op een paar uitzonderingen na, hoeft u geen btw-aangifte meer te doen.

Check of u onder btw-regelingen of -vrijstellingen valt

Soms gelden gelden er bijzondere regels voor het berekenen van btw. Bijvoorbeeld als u tweedehands spullen of reizen verkoopt. Of als u diensten verricht in de zorg of het onderwijs. Controleer daarom of u onder bijzondere regelingen, lagere btw-tarieven of vrijstellingen valt op Belastingdienst.nl.

Btw-aangifte bij internationale handel

Levert u diensten in het buitenland? Of neemt u diensten af uit het buitenland? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Hiermee ziet u wie de btw over deze diensten moet aangeven: u of uw leverancier. En in welk land dit moet. Voor goederen gebruikt u het hulpmiddel Goederen leveren naar het buitenland.

Fouten herstellen (suppletie)

Heeft u een fout gemaakt in uw btw-aangifte? Dan herstelt u dit met het formulier Suppletie Omzetbelasting.

Krijgt u in totaal € 1.000 of minder terug? Of moet u in totaal € 1.000 of minder bijbetalen? Dan mag u dit verwerken in uw volgende aangifte.

Feiten en cijfers: hoeveel btw ontvangt de overheid?

De grafiek toont de totale btw die de overheid ontvangen heeft, per kwartaal.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst