Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Meer open data komen beschikbaar

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Werkt u met open data? Meer organisaties moeten open data beschikbaar gaan stellen voor hergebruik.

De meeste overheidsorganisaties moesten al open data beschikbaar stellen voor hergebruik. Maar nu moeten ook de volgende organisaties hun data beschikbaar gaan stellen:

  • overheidsbedrijven
  • organisaties voor hoger onderwijs
  • organisaties voor onderzoek

Dynamische gegevens live beschikbaar

Voor ‘dynamische gegevens’ gaan bijzondere regels gelden: die moeten beschikbaar worden gemaakt met een API. Denk hierbij aan bijvoorbeeld informatie over verkeersdrukte. Als bedrijven om die informatie vragen, moeten ze ‘dynamische gegevens’ live beschikbaar krijgen. Dit moet via een ‘Application Programming Interface’ (API). De bedoeling is dus dat de dynamische gegevens live worden verstuurd naar het computerprogramma van het bedrijf dat die gegevens wil gebruiken.

Overheidsorganisaties en overheidsondernemingen moeten uit zichzelf zoveel mogelijk gegevens open en beschikbaar maken voor hergebruik.

Voor wie?

  • ondernemers die werken met open data

Wanneer?

Wanneer de wijziging van de ‘Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who)’ ingaat, is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Zie ook

Naar boven