Normen voor producten en diensten

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 15 jan 2024
1 min lezen
English version

Bent u producent of handelaar? Voor sommige van uw producten gelden misschien normen. Er zijn normen voor bijvoorbeeld speelgoed, elektrische apparaten en medische instrumenten.

Wat zijn normen (normalisatie)?

Normen zijn vrijwillige afspraken tussen overheid, producenten, handelaren en consumentenorganisaties over producten, diensten en processen. De afspraken gaan bijvoorbeeld over:

  • veiligheid
  • kwaliteit
  • duurzaamheid

Als u voor uw product of dienst een norm volgt, laat u zien dat dit product of deze dienst aan afgesproken eisen voldoet. Het maken van afspraken over producten, diensten en processen noemen we normalisatie.

Normen in wet- en regelgeving

U bent in de meeste gevallen niet verplicht een norm te gebruiken. Een norm is geen wet. Toch komt het voor dat u een norm moet volgen. Dit geldt bijvoorbeeld als:

  • u alleen de wet kunt volgen als u de norm gebruikt (u moet zich dan wel aan deze norm houden)
  • er andere richtlijnen zijn die u wél moet volgen en die erg lijken op de norm. Als u de verplichte richtlijnen volgt, volgt u automatisch de norm.

Nederlands Normalisatie-instituut (NEN)

Alle officiële normen voor producten en diensten in Nederland zijn te vinden bij het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN). NEN ontwikkelt normen voor verschillende sectoren. Hierbij werkt NEN samen met partijen die de normen nodig hebben of gebruiken, zoals producenten, overheden, dienstverleners, kennisinstellingen en consumentenorganisaties. NEN werkt normen ook bij als dat nodig is.

Kosten voor gebruik van normen

  • Sommige NEN-normen zijn gratis. Bijvoorbeeld als in de wet staat dat u een NEN-norm moet gebruiken (dwingend verwezen normen), dan hoeft u niet te betalen om de NEN-norm te bekijken. Bekijk de gratis NEN-normen (vrij beschikbare NEN-normen).
  • Voor gebruik van andere NEN-normen moet u betalen. U betaalt de normale prijs.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)