Certificaten en keurmerken

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 17 mrt 2023
1 min lezen
English version

Met een certificaat of keurmerk laat u zien dat iets aan bepaalde eisen voldoet. Voor sommige producten, diensten of medewerkers is een certificaat verplicht.

Wat is een certificaat?

Een certificaat is een schriftelijk bewijs. Een certificaat zegt dat uw producten, medewerkers, diensten, processen of arbeidsomstandigheden aan bepaalde eisen voldoen. Zoals:

  • veiligheidseisen
  • kwaliteitseisen
  • milieueisen
  • duurzaamheidseisen
  • opleidingseisen

Zijn certificaten verplicht?

Soms stelt een opdrachtgever of de overheid een certificaat verplicht. Meestal als het om veiligheid en kwaliteit gaat. Bijvoorbeeld voor:

Wat is een keurmerk?

Een keurmerk is een afbeelding (beeldmerk) op een product of bij een beschrijving van een dienst. Het beeldmerk laat zien dat een product of dienst aan de eisen voldoet die bij dat keurmerk horen.

Wanneer mag u een keurmerk gebruiken?

Voordat u een keurmerk mag gebruiken, moet u toestemming krijgen van de keurmerkeigenaar. U mag dan het keurmerk op uw product of bij uw dienst zetten. Voldoet uw product of dienst niet aan de eigenschappen die het keurmerk belooft? Dan kunnen klanten u daarop aanspreken. U moet ze dan een gratis oplossing geven binnen een redelijke termijn.

Certificaten en keurmerken afgeven

Een Certificerende instelling (CI) geeft certificaten of keurmerken af. Een CI controleert regelmatig of u nog aan de eisen voldoet die bij het certificaat of keurmerk horen. In principe kan iedereen certificaten en keurmerken afgeven. Maar als een CI een accreditatie heeft, dan weet u dat de CI onafhankelijk en deskundig is. Op de website van de Raad voor Accreditatie (RvA) staat een:

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)