Dit artikel is gerelateerd aan:

NOW-noodmaatregel terugbetalen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

Heeft u de NOW-regeling gebruikt (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid)? En was uw omzet beter dan u had verwacht? Of is uw loonsom gedaald? Dan kan het zijn dat u (een deel) van de NOW moet terugbetalen. De NOW is bedoeld om personeel door te betalen als u minder omzet heeft door corona.

Moet u terugbetalen?

U moet de NOW terugbetalen als u te veel geld heeft gekregen. Dat kan gebeuren als uw omzet beter is, dan u had verwacht toen u de NOW aanvroeg. Of wanneer uw loonsom is gedaald. Bijvoorbeeld als een contract van een werknemer niet is verlengd.

Voor iedere aanvraagperiode moet u zelf een definitieve berekening van de NOW aanvragen bij UWV. Nadat UWV uw definitieve tegemoetkoming heeft berekend, stuurt UWV u een brief. Hierin staat of u nog een nabetaling krijgt, of dat u geld moet terugbetalen en hoeveel. Als u moet terugbetalen krijgt u nog een aparte brief met de betaalgegevens.

Let op: Vraag de definitieve berekening zelf aan bij UWV.

Aanvraagloket definitieve berekening

  • Aanvraagperiode 1: tot en met 31 oktober 2021
  • Aanvraagperiode 2: tot en met 5 januari 2022
  • Aanvraagperiode 3: tot en met 22 februari 2023
  • Aanvraagperiode 4: vanaf 31 januari 2022
  • Aanvraagperiode 5: vanaf 31 januari 2022
  • Aanvraagperiode 6: vanaf 1 juni 2022

Aan wie moet u terugbetalen?

U betaalt terug aan UWV. U heeft de NOW ook van UWV ontvangen.

Hoeveel moet u terugbetalen?

U betaalt terug wat u te veel heeft gekregen. Hoeveel dat is, hangt af van uw omzetverlies of de daling van uw loonsom. UWV stelt het definitieve bedrag vast. U kunt gebruikmaken van ruime betalingsregelingen die UWV heeft opgesteld. U betaalt geen rente over het bedrag dat u moet terugbetalen. Ook niet als u een betalingsregeling aanvraagt.

Wanneer moet u terugbetalen?

U kunt het bedrag in 1 keer terugbetalen. Lukt dat niet? Dan kunt u een betalingsregeling ‘op maat’ aanvragen, die past bij uw situatie. U betaalt dan maandelijks geld terug of op een later moment wanneer dat beter past.

U kunt telefonisch (via 088 - 898 20 04) of digitaal een betalingsregeling met UWV afspreken. Dat doet u per aanvraagperiode. U kunt niet 1 betalingsregeling voor meerdere periodes tegelijk afspreken. UWV kan ook niet de terugbetaling voor verschillende aanvraagperiodes met elkaar verrekenen.

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie over de NOW-noodmaatregel en de betalingsregelingen kunt u contact opnemen met UWV.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven