Zoeken

Omgevingsvergunning en vergunningvrij bouwen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
< 1 min lezen

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Kijk hier hoe u deze aanvraagt.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente of via Omgevingsloket online. Veranderen uw bouwplannen? Dan moet u mogelijk opnieuw een omgevingsvergunning aanvragen.

Wanneer vergunningvrij bouwen?

In sommige gevallen mag u vergunningvrij bouwen. U heeft dan geen bouwvergunning nodig. In het Besluit omgevingsrecht (Bor) staan de situaties waarvoor u geen omgevingsvergunning nodig heeft.

U moet zich wel houden aan de regels in het Bouwbesluit 2012. Hierin staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.

Bovendien moet u zich houden aan de gemeentelijke voorschriften van de bouwverordening, welstandseisen en het bestemmingsplan. Meer informatie over vergunningvrij verbouwen leest u in de brochure 'Verbouwingen'.

Milieuprestatieberekening gebouwen

Vraagt u een omgevingsvergunning aan om nieuwbouwwoningen te bouwen? Of om kantoren met een gebruiksoppervlak groter dan 100 m2 te bouwen? Dan moet u een milieuprestatieberekening van het gebouw toevoegen. U berekent deze milieuprestatie met de Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet (Chw) zorgt voor kortere procedures en stimuleert ondernemers om vernieuwende en duurzame projecten uit te voeren. Deze wet gaat op in de nieuwe Omgevingswet.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1