Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Omgevingsvergunning en vergunningvrij bouwen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Kijk hier hoe u deze aanvraagt.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente of via Omgevingsloket online. Veranderen uw bouwplannen? Dan moet u mogelijk opnieuw een omgevingsvergunning aanvragen.

Wanneer vergunningvrij bouwen?

In sommige gevallen mag u vergunningvrij bouwen. U heeft dan geen bouwvergunning nodig. In het Besluit omgevingsrecht (Bor) staan de situaties waarvoor u geen omgevingsvergunning nodig heeft.

U moet zich wel houden aan de regels in het Bouwbesluit 2012. Hierin staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.

Bovendien moet u zich houden aan de gemeentelijke voorschriften van de bouwverordening, welstandseisen en het bestemmingsplan. Meer informatie over vergunningvrij verbouwen leest u in de brochure 'Verbouwingen'.

Milieuprestatieberekening gebouwen

Vraagt u een omgevingsvergunning aan om nieuwbouwwoningen te bouwen? Of om kantoren met een gebruiksoppervlak groter dan 100 m2 te bouwen? Dan moet u een milieuprestatieberekening van het gebouw toevoegen. U berekent deze milieuprestatie met de Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet (Chw) zorgt voor kortere procedures en stimuleert ondernemers om vernieuwende en duurzame projecten uit te voeren. Deze wet gaat op in de nieuwe Omgevingswet.

Zie ook

Naar boven