Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Omgevingsvergunning en vergunningvrij bouwen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 2 min lezenEnglish version

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms mag u bouwen zonder vergunning.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Bouwen heeft in de Omgevingswet 2 onderdelen: een technisch deel en een ruimtelijk deel. Het technische deel heeft regels over veiligheid, duurzaamheid en waarvoor u het gebouw mag gebruiken. Het ruimtelijke deel gaat over bijvoorbeeld hoe een gebouw eruit mag zien, welke functie het mag hebben, hoe hoog het mag worden en of het past in het omgevingsplan van de gemeente.

Er zijn dus ook 2 soorten omgevingsvergunningen voor bouwen:

  • een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit
  • een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit

Bij beide activiteiten (technisch en ruimtelijk) zijn ook situaties waarin u geen vergunning nodig heeft om te bouwen. Die activiteiten zijn vergunningvrij. Bij een vergunningvrije technische bouwactiviteit hoeft u soms alleen een melding te doen in het Omgevingsloket. Bij een vergunningvrije omgevingsplanactiviteit hoeft u geen melding te doen.

Melding en kwaliteitsborger bij bouwwerken gevolgklasse 1

Bij bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 heeft u geen vergunning nodig, maar u moet wel een melding doen. Dit zijn gebouwen waar de gevolgen niet heel groot zijn als er iets fout gaat. Bijvoorbeeld bij woningen of eenvoudige bedrijfsgebouwen. U moet wel een kwaliteitsborger inschakelen. Een kwaliteitsborger is onafhankelijk en kijkt of u zich aan alle regels houdt. Zonder kwaliteitsborger kunt u geen bouwmelding doen. En u mag niet beginnen met bouwen.

Vergunningvrije omgevingsplanactiviteiten

Voor sommige omgevingsplanactiviteiten heeft u geen vergunning nodig. Deze staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Zo kunt u bijvoorbeeld zonder vergunning:

  • een dakkapel aan de achterkant plaatsen
  • een zonnepaneel op het dak zetten
  • een vlaggenmast plaatsen
  • een erf afscheiden

U moet zich wel houden aan regels. Zo mag u niet te veel veranderen aan hoe een gebouw eruit ziet. En zijn er bijvoorbeeld regels hoe hoog een erfafscheiding of vlaggenmast mag zijn. De Rijksoverheid heeft deze regels en de vergunningvrije activiteiten bepaald. Ze gelden dus voor iedereen.

Gemeenten kunnen ook vergunningvrije activiteiten toevoegen. Deze lokale regels vindt u in het Omgevingsloket. Er kunnen ook regels van de Algemene Plaatselijke Verordening gelden. Of regels uit andere verordeningen van de gemeente. Het kan dus per gemeente verschillen of u een vergunning nodig heeft.

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u mag bouwen zonder vergunning? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen van uw bouwplannen.

Let op: Misschien gelden er ook regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening of andere verordeningen van de gemeente.

Zie ook

Naar boven