Omgevingsvergunning voor bouwen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 14 mrt 2024
2 min lezen
English version

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms mag u bouwen zonder vergunning.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Gemeente Gennep

Let op!

De gemeente Gennep geeft aan dat Omgevingsvergunning voor bouwen valt onder:

Omgevingsvergunning aanvragen

Let op!

Afhankelijk van uw situatie moet u dit mogelijk regelen bij:

Er zijn 2 soorten omgevingsvergunningen voor bouwen:

  • een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit
  • een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit

De technische bouwactiviteit gaat over veiligheid, duurzaamheid en waarvoor u het gebouw mag gebruiken. Een omgevingsplanactiviteit gaat over bijvoorbeeld hoe een gebouw eruit mag zien, welke functie het mag hebben, hoe hoog het mag worden en of het past in het omgevingsplan van de gemeente.

Bij beide activiteiten (technisch en ruimtelijk) zijn ook situaties waarin u geen vergunning nodig heeft om te bouwen. Die activiteiten zijn vergunningvrij.

  • Bij een vergunningvrije technische bouwactiviteit hoeft u soms alleen een melding te doen in het Omgevingsloket.
  • Bij een vergunningvrije omgevingsplanactiviteit hoeft u geen melding te doen.

Melding en kwaliteitsborger bij bouwwerken gevolgklasse 1

Bij bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 heeft u geen vergunning nodig, maar u moet wel een melding doen. Dit zijn gebouwen waar de gevolgen niet heel groot zijn als er iets fout gaat. Bijvoorbeeld bij woningen of eenvoudige bedrijfsgebouwen. U moet wel een kwaliteitsborger inschakelen. Een kwaliteitsborger is onafhankelijk en kijkt of u zich aan alle regels houdt. Zonder kwaliteitsborger kunt u geen bouwmelding doen. En u mag niet beginnen met bouwen.

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u mag bouwen zonder vergunning? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen van uw bouwplannen.

Let op: Misschien gelden er ook regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening of andere verordeningen van de gemeente.

Vergunningvrije bouwactiviteiten

Voor sommige bouwactiviteiten heeft u geen vergunning nodig. Deze staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Zo kunt u bijvoorbeeld zonder vergunning:

  • een dakkapel aan de achterkant plaatsen
  • een zonnepaneel op het dak zetten
  • een vlaggenmast plaatsen
  • een erf afscheiden

U moet zich wel houden aan regels. Zo mag u niet te veel veranderen aan hoe een gebouw eruit ziet. En zijn er bijvoorbeeld regels hoe hoog een erfafscheiding of vlaggenmast mag zijn. De Rijksoverheid heeft deze regels en de vergunningvrije activiteiten bepaald. Ze gelden dus voor iedereen.

Gemeenten kunnen ook vergunningvrije activiteiten toevoegen. Deze lokale regels vindt u in het Omgevingsloket. Er kunnen ook regels van de Algemene Plaatselijke Verordening gelden. Of regels uit andere verordeningen van de gemeente. Het kan dus per gemeente verschillen of u een vergunning nodig heeft.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie