Omscholen voor ondernemers en medewerkers

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

± 3 min lezen

De markt verandert steeds. Om als bedrijf te groeien of te overleven, wilt u hierop inspelen. Maar wat als u of uw medewerkers daarvoor de kennis en vaardigheden missen? Dan kunt u denken aan omscholing of bijscholing. De overheid biedt daar verschillende regelingen en subsidies voor.

Waarom omscholen of bijscholen?

Omscholing of bijscholing kan een oplossing zijn in bijvoorbeeld deze situaties:

  • U heeft vakmensen nodig die geschoold zijn in bijvoorbeeld de techniek, de ICT of de zorg. Maar u krijgt geen of weinig reacties op uw vacatures. U heeft wel mensen in dienst die graag eens ander werk willen doen. Of u kent werkzoekenden die gemotiveerd zijn, maar niet de juiste opleiding hebben. Een omscholingstraject biedt dan uitkomst.
  • Er is steeds minder vraag naar het werk dat sommige medewerkers van u doen. Bijvoorbeeld door digitalisering. Of een medewerker kan zijn huidige werk niet meer doen door een ongeval of ziekte. Door omscholing kunt u deze medewerkers nieuwe mogelijkheden bieden. Binnen of buiten uw bedrijf.
  • U haalt als zzp’er te weinig inkomsten uit uw huidige werk. Wel ziet u kansen in andere werkzaamheden. U mist hier alleen de juiste kennis en vaardigheden voor. Door u om- of bij te scholen kunt u uw bedrijf weer winstgevend maken.

Kijk welke regelingen er voor u zijn

De overheid vindt het belangrijk dat bedrijven en werknemers zich blijven ontwikkelen. Daarom helpt zij hierbij met subsidies, leningen, gratis online scholing en belastingvoordelen. U kunt gebruikmaken van deze regelingen:

alles sluiten

Ga in gesprek over scholing en ontwikkeling

Het is voor uw bedrijf belangrijk dat uw medewerkers zich blijven scholen en ontwikkelen. Daardoor kunt u beter inspelen op veranderingen in de markt. Ga daarom regelmatig in gesprek met uw medewerkers: wat hebben zij nodig om nu en in de toekomst goed hun werk te kunnen doen? Gebruik hiervoor de tips en tools voor leren en ontwikkelen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Hulp bij het vinden van geschikte scholing

Bent u zzp’er en heeft u scholing nodig om ander werk te gaan doen? Dan kan de gemeente u misschien helpen om de juiste scholing te vinden. Ga hiervoor in gesprek met het regionale mobiliteitsteam (RMT) bij u in de buurt. Lees meer over de hulp van gemeenten bij het zoeken van ander werk.

Als werkgever kunt u bij een RMT terecht als u hulp wilt bij de begeleiding van een medewerker naar ander werk.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat