Opkoper moet digitaal registreren

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version
Ingangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Bent u opkoper of handelaar in tweedehands goederen? U wordt verplicht om tweedehands goederen en de personen die deze goederen aanbieden, in het Digitaal Opkopersregister (DOR) te zetten. Opkopers en handelaren zetten in sommige gemeentes dat nu nog in een papieren register.

Het DOR is verbonden aan de database van Stop Heling. In deze database staan gestolen goederen waarvan aangifte is gedaan bij de politie of de Koninklijke marechaussee. Als u een gestolen product opkoopt en inschrijft in het DOR, ontstaat een match met Stop Heling en krijgt de politie automatisch een melding.

Digitaal Opkopersloket

Opkopers en handelaren moeten zich melden bij de gemeente waar zij hun bedrijf of beroep uitoefenen. Voortaan moet dit in alle gemeenten bij het Digitaal Opkopersloket (DOL).

Voor wie?

  • opkopers
  • handelaren van tweedehands goederen

Wanneer?

Wanneer de wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering ingaat, is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Dit artikel is gerelateerd aan: