Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Overdrachtsbelasting bij aankoop onroerend goed via aandelentransacties

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2025

Wat verandert er?

Koopt u nieuw onroerend goed via aandelentransacties, zoals een bedrijfspand? Dan betaalt u vanaf 2025 4% overdrachtsbelasting. Nu betaalt u bij een overdracht via een aandelentransactie geen btw of overdrachtsbelasting. Dat komt door de samenloopvrijstelling. Bij directe levering van nieuwe onroerende zaken moet de verkoper wel 21% btw betalen.

Met deze maatregel worden beide overdrachtsvormen gelijker belast. De maatregel geldt niet voor vastgoedprojecten die al zijn gestart. Daarvoor komt een overgangsregeling.

Voor wie?

  • ondernemers die nieuw onroerend goed willen kopen

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2025.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven