Participatiemaatschappij

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
1 min lezen
English version

Een participatiemaatschappij beheert het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen. Vanuit dat fonds investeren participatiemaatschappijen actief in een kansrijk bedrijf met geld en kennis. Per keer helpen participatiemaatschappijen met meerdere miljoenen euro's. Lees hoe een participatiemaatschappij werkt.

Het kapitaal dat participatiemaatschappijen investeren wordt Private Equity genoemd. Ook participaties in startende of snelgroeiende bedrijven vallen hieronder. In dat geval heet dat een Venture Capital fonds. Sommige Nederlandse provincies hebben een eigen participatiemaatschappij voor bedrijven: een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM).

Bedrag

Het gaat bij investeringen van ROM's of Venture Capital fondsen meestal om 'lagere' bedragen. Venture Capital fondsen investeren vanaf € 250.000. Bij participatiemaatschappijen gaat het om een minimale investering van € 1 à € 2 miljoen. Ruim 80% van alle investeringen van participatiemaatschappijen blijft onder de € 5 miljoen. Hierdoor zijn de investeringen ook geschikt voor het grotere MKB.

Invloed en zeggenschap

Participatie betekent actieve deelname. In dit geval deelname van een participatiemaatschappij of investeerder aan een bedrijf met geld en kennis. Een participatiemaatschappij neemt een aandeel in een onderneming. En verwacht dat deze meer waard wordt in de toekomst. Met een actieve bijdrage aan het bedrijf kan een participatiemaatschappij meer bijdragen dan alleen financiering. Bijvoorbeeld in de vorm van kennis, ervaring en een netwerk. En brengt de onderneming samen met de ondernemer naar een volgende fase. Vaak is een participatiemaatschappij gespecialiseerd in een bepaalde fase of sector.

Overheid toetst investeringen met risico voor nationale veiligheid

De overheid toetst investeringen die een risico vormen voor de nationale veiligheid (Wet vifo). De veiligheidstoets geldt voor 2 soorten bedrijven in Nederland:

  1. vitale aanbieders
  2. bedrijven die beschikken over sensitieve technologie

De veiligheidstoets geldt voor investeringen vanuit alle landen.

NVP

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) vertegenwoordigt 90% van het private equity en venture capital vermogen onder beheer in Nederland. Er zijn ongeveer 70 participatiemaatschappijen lid. De NVP biedt een handig overzicht van al deze fondsen.

Investeerders zoeken

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik het stroomschema financiering en selecteer een passende alternatieve financieringsvorm.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.