Participatiemaatschappij

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 1 min lezen

Een participatiemaatschappij beheert het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen in een fonds van vaak tientallen of honderden miljoenen euro's met een looptijd van rond de 10 jaar. Vanuit dat fonds worden meerdere miljoenen euro's per keer geïnvesteerd in kansrijke bedrijven. Lees hoe een participatiemaatschappij werkt.

Het kapitaal dat participatiemaatschappijen investeren, wordt ook wel Private Equity genoemd. Ook participaties in startende of snelgroeiende bedrijven vallen hieronder. In dat geval noemt men dat Venture Capital fondsen. Sommige Nederlandse provincies hebben een eigen participatiemaatschappij voor bedrijven: een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM).

Bedrag

Het gaat bij investeringen van door ROM's of Venture Capital fondsen in de regel om wat 'lagere' bedragen. Waar Venture Capital fondsen investeren vanaf €250.000, gaat het bij participatiemaatschappijen om een minimale investering van een à twee miljoen. Echt grote deals van tientallen miljoenen euro's verschijnen regelmatig in de media, maar ruim 80% van alle investeringen van participatiemaatschappijen blijft onder de €5 miljoen. Hierdoor zijn de investeringen ook geschikt voor het grotere MKB.

Invloed en zeggenschap

Een participatiemaatschappij neemt een aandeel in een onderneming waarvan zij verwacht dat deze meer waard zal kunnen worden in de toekomst. Door medezeggenschap kan een participatiemaatschappij een actieve bijdrage leveren aan het bedrijf. Zo kan een participatiemaatschappij meer bieden dan alleen financiering. Zij doet dit in de vorm van kennis, ervaring en een netwerk, om de onderneming samen met de ondernemer naar een volgende fase te brengen. Vaak is een participatiemaatschappij gespecialiseerd in een bepaalde fase of sector.

NVP

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) vertegenwoordigt 90% van het private equity en venture capital vermogen onder beheer in Nederland. Er zijn ongeveer 70 participatiemaatschappijen lid, plus een groot aantal geassocieerde leden. De NVP biedt een handig overzicht van al deze fondsen.

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1