Regels voor binnenvaart

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 2 min lezen

Vaart u als schipper op de binnenwateren van Nederland? Dan moet u zich houden aan de Binnenvaartwet.

Bekijk hier de regels in uw provincie

Zoeken

  Vaart u als schipper met een pleziervaartuig, passagiersschip of vrachtschip over de binnenwateren? Dan moeten u en uw bemanning zich houden aan de Binnenvaartwet.

  In de Binnenvaartwet staan eisen voor onder meer:

  • de deugdelijkheid, inrichting en uitrusting van een schip
  • de arbeidsomstandigheden
  • de lichamelijke gesteldheid en vakbekwaamheid van de schipper.

  Verschillende instanties houden toezicht op het naleven van de Binnenvaartwet.

  Verplichte documenten binnenvaart

  EU kwalificatiecertificaat schipper

  U moet een EU kwalificatiecertificaat schipper (voorheen groot vaarbewijs) hebben als u over de binnenwateren vaart.

  Certificaat van onderzoek of binnenvaartcertificaat

  In veel gevallen heeft u voor uw schip een certificaat van onderzoek of een binnenvaartcertificaat nodig. Hierin staat dat uw schip aan alle technische eisen voldoet. Certificaten voor binnenschepen kunt u aanvragen bij klassenbureaus of keuringsinstanties.

  Rijnvaartverklaring aanvragen

  Bent u (mede-)eigenaar of exploitant van een binnenschip? Dan heeft u meestal een Rijnvaartverklaring nodig. Hiermee mag u op bijna alle wateren van de lidstaten van de Europese Unie (EU) en Zwitserland varen. U kunt de Rijnvaartverklaring aanvragen bij Kiwa Register.

  Bewijs van vakbekwaamheid binnenvaart

  Binnen uw onderneming moet minimaal 1 persoon een bewijs van vakbekwaamheid hebben. Dit bewijs is verplicht voor bedrijfsmatig vervoer in de binnenvaart. U kunt een bewijs van vakbekwaamheid binnenvaart aanvragen bij Kiwa Register.

  Meetbrief

  In sommige situaties is een meetbrief verplicht. U kunt een meetbrief aanvragen bij ILT.

  Bemanning binnenvaart

  Heeft u als reder of binnenvaartschipper bemanning? In de Binnenvaartwet staan regels over de:

  Dienstboekje en vaartijdenboek

  De bemanning kan zijn bekwaamheid laten zien met een dienstboekje. U moet de werktijden van uw bemanning registreren. Dit moet u bijhouden in een vaartijdenboek. Vaartuigen moeten een vaartijdenboek hebben behalve veerponten en veerboten.

  Ontheffing bijzonder transport provinciale vaarweg

  Gaat u bijzonder transport vervoeren via een kanaal of rivier? Of gaat u varen met een boot met afwijkende afmetingen? Dan moet u een ontheffing aanvragen bij de provincie.

  Gevaarlijke stoffen vervoeren

  Vervoert u gevaarlijke stoffen over de binnenwateren? Dan moet u zich houden aan de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN). Het ADN wordt iedere 2 jaar aangepast.

  Als u gevaarlijke stoffen vervoert, moet u bepaalde documenten hebben. Soms moet u zich melden bij de eerste IVS-post op uw route.

  Kunt u niet aan de eisen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen voldoen? U kunt dan in sommige gevallen een ontheffing vervoer gevaarlijke stoffen binnenvaart aanvragen bij de ILT.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1