Regels voor energielabels

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 17 jan 2022
2 min lezen
English version

Sommige apparaten, auto’s en gebouwen moeten een energielabel hebben. Op dit energielabel staat het energieverbruik. En hoe energiezuinig het is vergeleken met dezelfde soort producten.

Energielabel voor elektrische apparaten

Een energielabel is verplicht voor verschillende elektrische apparaten, zoals:

 • koelkasten en vriezers
 • televisies
 • wasmachines
 • wasdrogers
 • stofzuigers
 • vaatwassers
 • ovens
 • cv-ketels
 • lampen
 • airconditioners

Engergielabel maken

Bent u producent of leverancier van elektrische apparaten? U moet meten hoe zuinig het apparaat is met energie en u moet het energielabel zelf (laten) maken. U kunt bij een testlaboratorium een energielabel laten maken.

Bent u winkelier? U moet het energielabel op de buitenkant van het apparaat aanbrengen. Het label moet altijd goed te zien zijn. U kunt het label opvragen bij de leverancier, of downloaden in de Eprel database.

Energielabel voor auto's

Alle nieuwe personenauto's moeten een energielabel hebben. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de auto is vergeleken met auto's in dezelfde klasse.

Europees bandenlabel

Verkoopt u autobanden? Het Europees bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en het geluid. Alle Europese verkooppunten van autobanden moeten met een Europees bandenlabel werken. Dit betekent dat:

 • alle banden in uw verkooppunt het bandenlabel (sticker) moeten hebben op het loopvlak van de band
 • u klanten moet informeren over het bandenlabel voordat zij een band kopen
 • u op of bij de rekening aangeeft welk bandenlabel bij de verkochte band hoort
 • u het label van de band in promotiemateriaal en op uw website zet

Energielabel voor woningen

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en appartementen. Het label laat zien hoe energiezuinig de woning is. U geeft het energielabel aan de nieuwe koper of huurder. Dat geldt voor nieuwe en voor bestaande gebouwen. U moet een erkend energie-adviseur inhuren om een energielabel aan te vragen.

Energielabel voor gebouwen

Als u een utiliteitsgebouw oplevert, verkoopt, of verhuurt, is een energielabel utiliteitsgebouwen meestal verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn kantoren en publiek gebouwen zoals scholen, winkels en ziekenhuizen. Bekijk voor welke utiliteitsgebouwen een energielabel verplicht is bij RVO. U kunt uw energielabel opzoeken in de database van EP-online. Uw energielabel is maximaal 10 jaar geldig. U kunt een energielabel aanvragen bij een gecertificeerde energieadviseur.

Let op: Gebruikt uw bedrijf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar? Dan heeft u een energiebesparingsplicht.

Energielabel kantoor

Elk kantoorgebouw van 100m2 of groter moet ten minste energielabel C hebben. Dit geldt voor kantoren in combinatiegebouwen en voor op zichzelf staande kantoorgebouwen.

Heeft uw kantoor geen energielabel C? Dan mag het niet meer gebruikt worden als kantoor. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit. Heeft uw kantoor geen energielabel C en blijft u het gebruiken? U kunt hiervoor een boete krijgen. Lees hoe u uw kantoor energiezuinig kunt maken voor het energielabel C.

Energielabel kantoor opzoeken

U kunt het energielabel van uw kantoor opzoeken in de database van EP-online. Heeft uw kantoor nog een geldig ouder energielabel? Energielabel C is hetzelfde als een energie-index (EI) van 1,3 of beter.

Energielabel kantoor aanvragen

U kunt een energielabel voor uw kantoor aanvragen bij een gecertificeerde energieadviseur.

Energielabel ophangen

Heeft u een publiek gebouw van meer dan 250 m2 met een energielabel? Zoals een winkel, supermarkt, restaurant, schouwburg, bank of hotel. Dan moet u het energielabel zichtbaar ophangen voor bezoekers. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)