Zoeken

Regels voor energielabels

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Sommige apparaten, auto’s en gebouwen moeten een energielabel hebben. Op dit energielabel staat het energieverbruik. En hoe energiezuinig het is vergeleken met dezelfde soort producten.

Energielabel voor elektrische apparaten

Een energielabel is verplicht voor verschillende elektrische apparaten, zoals:

 • koelkasten en vriezers
 • televisies
 • wasmachines
 • wasdrogers
 • stofzuigers
 • vaatwassers
 • ovens
 • cv-ketels
 • lampen
 • airconditioners

Fabrikant moet energiezuinigheid meten

Bent u fabrikant van elektrische apparaten? Dan meet u zelf hoe zuinig het apparaat is met energie. De gegevens komen op een label dat u meestuurt naar de winkelier. De winkelier brengt het label aan op de buitenkant van het apparaat. Het label moet altijd goed te zien zijn.

Energielabel voor auto's

Alle nieuwe personenauto's moeten een energielabel hebben. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de auto is vergeleken met auto's in dezelfde klasse.

Europees bandenlabel

Verkoopt u autobanden? Het Europees bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en het geluid. Alle Europese verkooppunten van autobanden moeten met een Europees bandenlabel werken. Dit betekent dat:

 • alle banden in uw verkooppunt het bandenlabel (sticker) moeten hebben op het loopvlak van de band
 • u klanten moet informeren over het bandenlabel voordat zij een band kopen
 • u op of bij de rekening aangeeft welk bandenlabel bij de verkochte band hoort
 • u het label van de band in promotiemateriaal en op uw website zet

Energielabel voor woningen

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en appartementen. Het label laat zien hoe energiezuinig de woning is. U geeft het energielabel aan de nieuwe koper of huurder. Dat geldt voor nieuwe en voor bestaande gebouwen. U moet een erkend energie-adviseur inhuren om een energielabel aan te vragen.

Energielabel voor utiliteitsgebouwen

Als u een utiliteitsgebouw oplevert, verkoopt of verhuurt is een energielabel utiliteitsgebouwen meestal verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen. Een gecertificeerde energieadviseur moet een energielabel voor u opstellen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Kantoren

Elk kantoorgebouw van 100m2 of groter moet vanaf 1 januari 2023 ten minste energielabel C hebben. Dit is gelijk aan een energie-index (EI) van 1,3 of beter voor nog geldige, oudere energielables. Dit geldt voor kantoren in combinatiegebouwen en voor op zichzelf staande kantoorgebouwen. Voldoet uw kantoor niet aan deze eis? Dan mag het niet meer gebruikt worden als kantoor. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit.

Publieke gebouwen

Heeft u een publiek gebouw van meer dan 250 m2 met een energielabel? Zoals een winkel, supermarkt, restaurant, schouwburg, bank of hotel. Dan moet u het label zichtbaar voor bezoekers ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1