Regels voor energielabels

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Woningen, gebouwen en sommige producten moeten een energielabel hebben. Op een energielabel staat onder andere het energieverbruik van het product en de energiezuinigheid vergeleken met soortgelijke producten.

Energielabel voor auto's

Alle nieuwe personenauto'sExterne link moeten een energielabel hebben. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de auto is ten opzichte van auto's in dezelfde klasse. Hiermee kan de koper fiscaal voordeel krijgen op de aanschafbelasting (bpm).

Europees bandenlabel

Alle Europese autobanden moeten een Europees bandenlabelExterne link hebben. Het bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie. Op de factuur voor uw klant moet staan welk bandenlabel de gekochte autoband heeft.

Energielabel voor elektrische apparaten

Een energielabel is verplicht voor verschillende elektrische apparatenExterne link, zoals koelkasten en vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwasmachines, ovens, (armaturen van) lampen en airconditioners. Bent u fabrikant van elektrische apparaten? Dan meet u zelf hoe energiezuinig het apparaat is. Dat doet u met een vaste formule. De gegevens komen op een strookje, dat u meestuurt naar de winkelier. De winkelier brengt het strookje aan op de buitenkant van het apparaat. Ook als het apparaat op een zichtbare plek in een showroom staat, moet het energielabel op de buitenkant van het apparaat te zien zijn.

Energielabel voor woningen en andere gebouwen

WoningenExterne link en andere gebouwenExterne link zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen moeten een energielabel hebben bij de bouw, verkoop of verhuur. De eigenaar overhandigt het energielabel aan de nieuwe koper of huurder. Dat geldt voor nieuwe en voor bestaande gebouwen. Het label geeft informatie over de energiekwaliteit van de woning of het gebouw. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Publieke gebouwen

Heeft u een publiek gebouw van meer dan 250 m2 met een energielabel? Zoals een winkel, supermarkt, restaurant, schouwburg, bank of hotel? Dan moet u het label zichtbaar voor bezoekers ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.

Woningen

Als woningeigenaar kunt u zelf digitaal een energielabel maken. U doet dit via energielabelvoorwoningen.nlExterne link. Een erkend deskundige controleert op afstand de gegevens. Hierna ontvangt u het definitieve energielabel. U kunt aanvullend kiezen voor een uitgebreide Energie-Index. Dit is een getal voor de energieprestatie.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven