Regels voor stookinstallaties
Heeft uw bedrijf een stookinstallatie? Of laat u een stookinstallatie plaatsen? Dan moet u zich houden aan de eisen voor de uitstoot (emissie), de meetverplichting, en de regels voor keuring en onderhoud. Deze regels staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Voor sommige activiteiten heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Wat is een stookinstallatie?
Een (stationaire) stookinstallatie is bijvoorbeeld een:
- afvalverbrandingsinstallatie
- (noodstroom)aggregaat
- droger
- fornuis
- gasturbine
- kachel
- (CV-)ketel
- luchtverhitter
- motor
- oven
Uitstoot (emissie) en meetverplichting
Voor stookinstallaties gelden eisen voor de uitstoot (emissie-eisen). U moet de uitstoot van uw stookinstallatie meten (meetverplichting). U laat uw metingen controleren door een geaccrediteerde meetinstantie of een gecertificeerd bedrijf (SCIOS scope 6). Zo laat u zien dat u aan de emissie-eisen voldoet. De emissie-eisen verschillen per stookinstallatie:
- grote stookinstallaties (vanaf 50 MWth)
- middelgrote stookinstallaties op niet-standaard brandstoffen (1 tot 50 MWth)
Er zijn enkele uitzonderingen voor bijzondere situaties. Met het hulpmiddel BalEes kunt u controleren aan welke emissie-eisen uw stookinstallatie moet voldoen. Het hulpmiddel CalComEmis kan u gebruiken om de verbrandingsemissies te berekenen.
Keuring en onderhoud
De regels voor keuring en onderhoud van grote stookinstallaties zijn op maat gemaakt voor specifieke bedrijfssituaties en staan opgenomen in de vergunning. Kleine en middelgrote stookinstallaties moet u verplicht laten keuren door een bedrijf met een SCIOS-certificaat van de Stichting SCIOS. Als de installatie een niet-standaard brandstof gebruikt, staat de keuring ook opgenomen als vergunningvoorschrift. Voor afvalverbrandingsinstallaties bestaan geen regels voor keuring en onderhoud.
Omgevingsvergunning en meldingsplicht
Wilt u niet-standaard brandstoffen stoken? Of wilt u koelwater lozen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. U vraagt een omgevingsvergunning aan in het Omgevingsloket. Hoe u de aanvraag doet en welke documenten u mee moet sturen, kunt u lezen in de omgevingsregeling.
Moet u informatie geven aan het bevoegd gezag? U kunt bekijken wanneer deze regels voor u gelden in hoofdstukken 2, 4 en 5 van het Bal.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)