Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Accreditatie aanvragen voor keuringen en tests

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Heeft u een organisatie die gaat testen, keuren of certificeren? Dan moet u uw organisatie laten accrediteren door de Raad voor Accreditatie (RvA). Een accreditatie is een bewijs dat uw organisatie deskundig, onpartijdig en onafhankelijk werkt.

Wanneer accreditatie aanvragen?

U heeft een accreditatie nodig als u producten, processen beoordeelt. U geeft na de beoordeling een certificaat of rapport uit (een conformiteitsverklaring). U heeft dan een conformiteitbeoordelende organisatie (cbi). Bijvoorbeeld een:

  • laboratorium
  • Inspectie-instelling
  • certificatie-instelling
  • verificatie-instelling

Voorwaarden voor accreditatie

U krijgt een accreditatie van de RvA als uw organisatie onpartijdig, onafhankelijk en deskundig is. De RvA gebruikt hiervoor internationale normen (ISO of ISO/IEC). De voorwaarden voor accreditatie kunnen voor iedere dienst of product anders zijn. De RvA heeft een lijst waarvoor de RvA accreditatie kan geven (pdf).

Accreditatie aanvragen of uitbreiden

Wilt u een accreditatie aanvragen? Gebruik de quick scan accreditatie aanvraag om te zien of u aan de voorwaarden voldoet. Als u uw huidige accreditatie wilt verlengen, kunt u direct de accreditatie aanvraag tool gebruiken.

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

U kunt een accreditatie ook digitaal aanvragen met de Berichtenbox. De Berichtenbox is een e-mailsysteem waarmee u veilig berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Accreditatie in EU

Alle Europese accreditatie-instanties zijn aangesloten bij de European co-operation for Accreditation (EA). Is uw organisatie al erkend door een accreditatie-instelling uit een andere EU-lidstaat? Dan geldt uw accreditatie ook in Nederland. Andere EU-landen accepteren een accreditatie van de RvA.

In het Nando Information System staat een overzicht van alle keuringsinstellingen (notified bodies) in alle EU-landen.

Toezicht op geaccrediteerde instellingen

De RvA controleert regelmatig of u nog aan alle eisen voldoet en uw accreditatie mag behouden. De Nederlandse Arbeidsinspectie werkt samen met de RvA en houdt toezicht op certificerende en keurende instellingen.

Zie ook

Naar boven