Accreditatie aanvragen voor keuringen en tests

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 1 min lezen

Heeft u een organisatie die gaat testen, keuren of certificeren? Dan moet u uw organisatie laten accrediteren door de Raad voor Accreditatie (RvA). Een accreditatie is een bewijs dat uw organisatie deskundig, onpartijdig en onafhankelijk werkt.

Wanneer accreditatie aanvragen?

U heeft een accreditatie nodig als u producten, processen beoordeelt. U geeft na de beoordeling een certificaat of rapport uit (een conformiteitsverklaring). U heeft dan een conformiteitbeoordelende organisatie (cbi). Bijvoorbeeld een:

  • laboratorium
  • Inspectie-instelling
  • certificatie-instelling
  • verificatie-instelling

Voorwaarden voor accreditatie

U krijgt een accreditatie van de RvA als uw organisatie onpartijdig, onafhankelijk en deskundig is. De RvA gebruikt hiervoor internationale normen (ISO of ISO/IEC). De voorwaarden voor accreditatie kunnen voor iedere dienst of product anders zijn. De RvA heeft een lijst waarvoor de RvA accreditatie kan geven (pdf).

Accreditatie aanvragen of uitbreiden

Wilt u een (nieuwe) accreditatie aanvragen of een bestaande accreditatie uitbreiden? Dan gebruikt u een van de aanvraagformulieren van de RvA.

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

U kunt een accreditatie ook digitaal aanvragen met de Berichtenbox. De Berichtenbox is een e-mailsysteem waarmee u veilig berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Accreditatie in EU

Alle Europese accreditatie-instanties zijn aangesloten bij de European co-operation for Accreditation (EA). Is uw organisatie al erkend door een accreditatie-instelling uit een andere EU-lidstaat? Dan geldt uw accreditatie ook in Nederland. Andere EU-landen accepteren een accreditatie van de RvA.

In het Nando Information System staat een overzicht van alle keuringsinstellingen (notified bodies) in alle EU-landen.

Toezicht op geaccrediteerde instellingen

De RvA controleert regelmatig of u nog aan alle eisen voldoet en uw accreditatie mag behouden. De Nederlandse Arbeidsinspectie werkt samen met de RvA en houdt toezicht op certificerende en keurende instellingen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1