Snelheidsbegrenzer gebruiken of inbouwen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Heeft u een bedrijfsauto of een bus? Dan kan het zijn dat uw voertuig een snelheidsbegrenzer moet hebben. Dat hangt af van het gewicht van uw voertuig en de datum dat u het in gebruik nam. De RDW controleert of de snelheidsbegrenzer goed is aangesloten en is afgesteld.

Wat is een snelheidsbegrenzer?

Een snelheidsbegrenzer is een systeem waarmee de bestuurder niet harder kan rijden dan een bepaalde snelheid. Sommige bedrijfsauto’s en bussen moeten een snelheidsbegrenzer hebben.

Welke bedrijfsauto’s moeten een snelheidsbegrenzer hebben?

  • Bedrijfsauto’s met dieselmotor met een gewicht van meer dan 3.500 kg, die tussen 30 september 2001 en 1 januari 2005 in gebruik zijn genomen.
  • Bedrijfsauto’s met een gewicht van 3.500 kg tot 12.000 kg, die na 31 december 2004 in gebruik zijn genomen.
  • Bedrijfsauto’s van meer dan 12.000 kg, die na 31 december 1987 in gebruik zijn genomen.

Welke bussen moeten een snelheidsbegrenzer hebben?

  • Bussen met dieselmotor met een gewicht van 3.500 kg tot 10.000 kg, die tussen 30 september 2001 en 1 januari 2005 in gebruik zijn genomen.
  • Bussen met een gewicht tot 10.000 kg, die na 31 december 2004 in gebruik zijn genomen.
  • Bussen met een gewicht van meer dan 10.000 kg, die na 31 december 1987 in gebruik zijn genomen.

Toegestane maximummassa

Of uw voertuig een snelheidsbegrenzer moet hebben wordt onder andere bepaald door het gewicht. Dat gewicht is de toegestane maximummassa. Die berekent u door het gewicht van uw voertuig en het gewicht dat u aan lading mag vervoeren bij elkaar op te tellen. De toegestane maximummassa staat op het kentekenbewijs van uw voertuig.

Snelheidsbegrenzers inbouwen of afstellen

Heeft u een snelheidsbegrenzer ingebouwd of opnieuw afgesteld? Dan moet u de snelheidsbegrenzer laten keuren bij een keuringsstation van de RDW.

Ontheffing voor een snelheidsbegrenzer

Voor een aantal voertuigen kunt u bij de RDW een ontheffing aanvragen voor een snelheidsbegrenzer. Dat geldt bijvoorbeeld voor takel- en bergingsvoertuigen.

Dit artikel is gerelateerd aan: