Digitale tachograaf en tachograafkaart aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Nieuwe vrachtwagens en bussen moeten een digitale tachograafExterne link hebben. De digitale tachograaf registreert onder meer rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstand in vrachtwagens en bussen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert deze gegevensExterne link tijdens inspecties. Het doel is om de arbeidsomstandigheden van chauffeurs, eerlijke concurrentie en de veiligheid op de weg te verbeteren.

Wanneer is een tachograaf verplicht?

Nieuwe vrachtwagens en bussen moeten sinds mei 2006 een digitale tachograaf hebben. Het gaat om:

  • bussen voor meer dan 8 personen (de bestuurder niet meegerekend)
  • voertuigen inclusief aanhangers met een toegestane maximumgewicht (eigen gewicht plus het maximale laadvermogen) van meer dan 3.500 kg
  • lichte bedrijfsauto's in de klasse N1 (bestelauto) of M1 (een personenauto) die met aanhanger en lading meer dan 3.500 kg wegen.

Is uw voertuig vóór 1 mei 2006 in gebruik genomen? Dan is een analoge tachograaf voldoende.

Wanneer heeft u geen tachograaf nodig?

In sommige gevallenExterne link hoeft u geen tachograaf te hebben. Er zijn nationale vrijstellingenExterne link en internationale vrijstellingenExterne link. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U moet bij controle wel kunnen aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden.

Tachograafkaart aanvragen

Om een digitale tachograaf te gebruiken heeft u een tachograafkaart nodig. U vraagt tachograafkaarten digitaal aan bij Kiwa RegisterExterne link.

Er zijn verschillende tachograafkaarten:

  • bestuurderskaart
  • bestuurderskaart non-EU
  • bedrijfskaart
  • werkplaatskaart

Bestuurderskaart

Rijdt u voor een Nederlands bedrijf in een bus of vrachtwagen met een digitale tachograaf? Dan heeft u een bestuurderskaart nodig.

Bedrijfskaart

Bent u transportondernemer en rijdt u met bussen of vrachtwagens met een digitale tachograaf? Dan heeft u een bedrijfskaart nodig.

Werkplaatskaart

Wilt u als installateur digitale tachografen installeren, onderzoeken, repareren of ijken? Dan heeft u een werkplaatskaart nodig. Uw werkplaats moet RDW-erkend zijn. Elke inbouw van een tachograaf meldt u afExterne link bij de RDW. U heeft ook een bevoegdheidspasExterne link nodig. Deze krijgt u na het behalen van het periodiek examen 'Bevoegdheidsverlenging tachograaftechnicus'Externe link bij IBKI.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven