Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Sociale onderneming krijgt betere herkenning met BVm

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Heeft uw bedrijf een sociaal of maatschappelijk doel? De regelgeving en het speelveld voor bedrijven met sociale of maatschappelijke doelen wordt verbeterd. Er komt een nieuwe juridische vormgeving van sociaal ondernemerschap. Sociale ondernemingen kunnen de status van maatschappelijke BV (BVm) krijgen. Het gaat hierbij niet om een nieuwe rechtsvorm.

Sociale ondernemingen worden ook wel maatschappelijke ondernemingen genoemd. Zij spelen een rol bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken op het terrein van bijvoorbeeld energie en klimaat, zorg, onderwijs en veiligheid in binnen- en buitenland.

Duidelijk herkenbaar met BVm

Met de BVm kunnen maatschappelijke ondernemingen zich straks duidelijk herkenbaar maken. Voor met name zakelijke relaties wordt daarmee duidelijk dat ze met een bedrijf te maken hebben dat maatschappelijke impact vooropstelt boven het uitkeren van winst aan aandeelhouders. De winst blijft voor een goed deel behouden voor het verder realiseren en uitbouwen van maatschappelijke impact.

De Code Sociaal Ondernemen wordt mogelijk in een wet vastgelegd.

Voor wie?

  • sociaal ondernemers
  • ondernemers die zaken willen doen met maatschappelijke ondernemingen

Wanneer?

Wanneer de wijziging ingaat, is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Zie ook

Naar boven